Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ” από το Καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δήμου Ζίτσας

“ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ” από το Καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δήμου Ζίτσας

Το Καλλιτεχνικό εργαστήρι «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» του Δήμου Ζίτσας, παρουσιάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή, 4 και 5 Απριλίου, σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, το θεατρικό έργο των Ασημ. Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα»

Μια κλασική νεοελληνική κωμωδία όπου ένα νιόπαντρο ζευγάρι, προσπαθεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και να πληρώσει τις δόσεις του διαμερίσματος που αγόρασε. Ο άντρας αντιδρά στο ενδεχόμενο να εργαστεί η σύζυγός του, εκείνη όμως πιάνει δουλειά στην ίδια επιχείρηση εν αγνοία του, πείθει το σύζυγό της να το δεχτεί, παρουσιάζονται όμως σαν αδέρφια, αφού το αφεντικό τους  δέχεται να προσλάβει στη δουλειά, για ευνόητους λόγους, μόνο ανύπαντρες γυναίκες.

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς (1909-2004) γεννήθηκε στην Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα αλλά διέκοψε τις σπουδές  για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Με το θέατρο ασχολήθηκε από το 1940. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άρχισε να γράφει έργα πρόζας και επιθεώρησης είτε μόνος του είτε μαζί με άλλους και κυρίως με τον Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίο αποτέλεσαν ένα πολυγραφότατο συγγραφικό δίδυμο.

Ο Κώστας Πρετεντέρης (1926-1978) γεννήθηκε στην Αθήνα. Από 17 χρονών έγραφε νούμερα για επιθεωρήσεις. Αργότερα, σε συνεργασία με το Γ. Οικονομίδη, έγραψε θεατρικές επιθεωρήσεις κι έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 1962 συνεργάστηκε με τον Ασημάκη Γιαλαμά και έγραψαν μεγάλες επιτυχίες. Ταυτόχρονα εργάστηκε ως χρονογράφος στις εφημερίδες Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή και Ελευθεροτυπία. Από το 1970 και μετά έγραψε για τη μικρή οθόνη

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Σκηνοθεσία:     Νίκος Σφαιρόπουλος

Σκηνικά  –  Επιμέλεια κοστουμιών:    Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μουσική επιμέλεια:     Σοφία Αγιοπετρίτου – Γιάννης Παπουτσής

Αφίσα – πρόγραμμα:     Αγάπη Ευφραιμίδη

StudioVideo – Φωτογραφίες:    Μενέλαος Συκοβέλης

Βοηθός σκηνοθέτη:     Βούλα Καραγκούνη

Μουσικοί:     Ορφέας Τσακτσίρας: μπουζούκι

Παναγιώτης Παπουτσής: μπουζούκι-μπαγλαμά

Μάριος Τούμπας: κιθάρα

Σοφία Αγιοπετρίτου: πιάνο-ακορντεόν

Κωνσταντίνα Σουλιώτη: τραγούδι

Επιμέλεια κίνησης:  Γιάννης Παπουτσής

Κατασκευή σκηνικού:     Σπύρος Γκρέμος – Σταύρος Γεωλδάσης

Επιμέλεια trailer: Μαριλένα Γκόνη

Video – φωτογραφίες: Μενέλαος Συκοβέλης

Graphics:   Vivid O.E.

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) :

 

ΜΑΡΙΚΑ:     Έφη Στάμου

ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ:     Αλέξανδρος Μπενάτσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ:    Δημήτρης Ντίνας

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ:      Κωνσταντίνα Σουλιώτη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (ΤΖΕΒΑΣ) ΤΕΓΚΟΥΛΑΣ:     Χρήστος Μπέλλος

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:     Γιάννης Βούλγαρης

ΣΑΒΒΑΣ:     Γιώργος Τζιάλλας

ΠΟΛΥ ΔΑΜΑΣΚΟΥ:     Βούλα Καραγκούνη

ΣΟΦΗ ΧΙΩΤΑΚΗ:      Γιολάντα Μπότσικου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΣ:     Παναγιώτης Σιώνης

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΕΡΜΕΤΖΗΣ:     Γιώργος Καψάλης – Νίκος Τζίμας

ΓΙΑΤΡΟΣ:     Χάρης Λαμπρίδης

ΡΙΚΑ:    Φωτεινή Κολιού

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» του Δήμου Ζίτσας (πρώην Δήμου Πασσαρώνος) δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008.

Με τη ομαδική δουλειά και  την αμέριστη συμπαράσταση, υλική και ηθική, του Δήμου Ζίτσας, κατάφερε να προσελκύσει πολλούς νέους και να ανεβάσει, σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου, έντεκα (11) θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων και να δώσει πάνω από 150 παραστάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου (κυρίως στο Δήμο Ζίτσας και στην πόλη των Ιωαννίνων).

Την περίοδο 2008 – 09 παρουσίασε το έργο του Μανόλη Κορρέ «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», το 2009 – 10 το έργο του Παντελή Χορν «Ο Σέντζας», το 2010 – 11 το έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Δεν είμαι εγώ ή η λογική», το 2011 – 12 τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, το 2012 – 13 «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το 2013 – 14 το κλασσικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων», το 2014 – 15 τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ, το 2015 – 16 το έργο του Αργεντινού συγγραφέα Ρομπέρτο Κόσσα «La Nonna», το 2016 – 17 το έργο «Ράφτης κυριών» του Ζωρζ Φεντώ, 2017 – 18 το έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματ και φέτος ανεβάζει την κωμωδία «Μιας πεντάρας νιάτα» των Γιαλαμά – Πρετεντέρη

Το 2013 η ομάδα μας συμμετείχε στο 29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, αποσπώντας επαίνους και το 2014 στο 30ό Φεστιβάλ με το «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, αποσπώντας βραβείο και έπαινο.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments