Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σύσκεψη για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  

Σύσκεψη για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  

υπουργείο σύσκεψη πολιτιστικήςΑπό:Γιώργος Γκόντζος

 

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, εκπροσώπησε το Δήμο Ιωαννιτών, στην ευρεία σύσκεψη των υποψηφίων πόλεων για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τη σύσκεψη που είχε ως θέμα τη διαδικασία ανάδειξης της πόλης που θα της απονεμηθεί ο τίτλος, συγκάλεσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ μετείχαν σε αυτή και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν διάφορα πρακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 που θα γίνει η πρώτη επιλογή των 3-4 πόλεων  (μεταξύ των συνολικά 14 που κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας) και θα είναι αυτές που θα  διεκδικήσουν τελικώς τον τίτλο σε μια δεύτερη φάση αξιολόγησης.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, ήταν η οικονομική συμμετοχή της Πολιτείας στην όλη προσπάθεια, αλλά και η θεσμική διευκόλυνση των Δήμων κατά την διαδικασία ανάδειξης.

Τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, όσο και όλοι οι Δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου τα θέματα που τους απασχολούν, σε μια συζήτηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με τους δύο υπουργούς να διαβεβαιώνουν για τη διάθεση τους να στηρίξει η πολιτεία την προσπάθεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει στις σημερινές συνθήκες η χώρα.

Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές –πολιτείας και αυτοδιοίκησης, η συνεργασία να συνεχιστεί στο ίδιο πνεύμα. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμαρχοι των δεκατεσσάρων πόλεων θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ομαδοποιήσουν τις προτάσεις τους σε ένα κοινό κείμενο που θα καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να αξιολογηθούν αυτές συνολικά.

Να σημειωθεί ότι οι 14 Δήμοι που έχουν καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, είναι: Ιωαννίνων,  Βόλου, Δελφών, Ελευσίνας, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσολογγίου, Πειραιά, Ρόδου, Σαλαμίνας, Σάμου και Τρίπολης.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments