Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Αδυσώπητο Μίσος-Βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής

Αδυσώπητο Μίσος-Βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής

5Από:Γιώργος Γκόντζος

Ο  Σύλλογος Κυπρίων Ηπείρου, ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Palso Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν το Σάββατο 23 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το βιβλίο της Τέρψας Αγαθοκλέους – Παπακώστα, Αδυσώπητο Μίσος, εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κυριακούλα Κουτσούμπα, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΤΕΙ Ηπείρου, η Βάσω Μέγα, Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Δημοτική Σύμβουλος, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου, και η συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Παναγιώτης Τζόκας, Παραγωγός ΕΡΤ.

Συμμετέχουν οι Κύπριοι φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου:

Άνθιμος Παπανθίμου, κρουστά,

Κυριάκος Γεωργιάδης, λαούτο,

Γεώργιος Βασιλείου, μπουζούκι,

Μάριος Αναστασίου, βιολί.

 

Η Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Είναι εκπαιδευτικός και ζει και εργάζεται στην Άρτα. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον Καναδά. Έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955 – 59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών σε ηλικία μόλις 13 ετών. Η Τέρψα Αγαθοκλέους– Παπακώστα αρθρογραφεί επί μακρόν σε διάφορες εφημερίδες με μόνο στόχο την προβολή της Κύπρου και του κοινωνικοπολιτικού της προβλήματος.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

1957-1959. Το απελευθερωτικό κίνημα των Ελληνοκυπρίων εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Η Έλυσα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη δράση της «Μαθητιώσας νεολαίας της Ε.Ο.Κ.Α.». Μαθήτρια εκείνη την εποχή του Λανιτείου Γυμνασίου Θηλέων Λεμεσού, συλλαμβάνεται μαζί με την φίλη της Δάφνη από Τούρκους και οδηγείται στα κρατητήρια Λεμεσού και στα κατοχικά δικαστήρια των Άγγλων κατακτητών.

1959-1960: Η Συνθήκη της Ζυρίχης ορίζει την Ελλάδα, την Αγγλία και την Τουρκία εγγυήτριες δυνάμεις στο νεοσύστατο κράτος, ονομαζόμενο «Κυπριακή Δημοκρατία». Έκτοτε δεν μπόρεσε να απολαύσει ούτε μία στιγμή την ελευθερία για την οποία αγωνίστηκε αυτός ο ταλαίπωρος λαός· Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αλληλοσπαράζονται έως ότου η Τουρκία πραγματοποιεί στρατιωτική εισβολή το 1974 και κατακρατεί παράνομα το 37 % της Κυπριακής γης.

 

1957-1974. Μέσα στη χαώδη αυτή κατάσταση, δύο νέοι, η Λύδια και ο Κερέμ, ζουν τη δική τους αγάπη αψηφώντας τα πάθη και τα μίση. Γιατροί και οι δύο περιθάλπουν και Έλληνες και Τούρκους έως ότου πληρώνουν την αγάπη τους με το θάνατο. Εκείνο το θάνατο που επέφερε το «αδυσώπητο μίσος».

 

Δείτε Επίσης

69χρονος νεκρός, σε τροχαίο στη Φιλιππιάδα

Σήμερα το μεσημέρι στο 13ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων (Φιλιππιάδα Πρέβεζας), δίκυκλο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments