Τρίτη , 27 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

meropitzoufi

 

Το Υπουργείο Υγείας απάντησε εγγράφως σε ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Μερόπη Τζούφη, σχετικά με την ένταξη του εμβολίου ενάντια του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β.

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους επεσήμαναν πως το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β μειώνει αποδεδειγμένα τη θνησιμότητητα και πως με στοιχεία του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. κατά τη χρονική περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στη χώρα μας 863 κρούσματα μηνιγγιδοκοκκικής νόσου. Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 5.64 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Επιπρόσθετα, κατά την ίδια περίοδο κατεγράφησαν 49 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο (αναλογία σε θνητότητα: 5.86%).

Στη συνέχεια, οι βουλευτές υπογράμμισαν πως επιστημονικοί οργανισμοί όπως ο αμερικάνικος FDA(Food&DrugAdministration) και ο ευρωπαϊκός EMA (EuropeanMedicineAdministration), όπως επίσης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα του εν λόγω εμβολίου. Παρά τις επιστημονικές εισηγήσεις, το εμβόλιο δε συμπεριληφθεί στο Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (Ιανουάριος 2015), έχοντας ως αποτέλεσμα η δαπάνη του εμβολιασμού να βαραίνει τους γονείς (105 ευρώ η δόση – 4 δόσεις), στη μικρότερη ηλικία έναρξης του εμβολιασμού.

”Δεν είναι σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου  στην παρούσα φάση”.

Στην απάντηση που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναγνωρίζει τη δράση του εν λόγω εμβολίου και πως ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και επιφέρει ανοσία έναντι του βακτηριδίου. Όμως στη χώρα μας – στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης – οι επίπτωσεις της νόσου είναι σταθερά χαμηλές, συνεπώς κρίνεται πως δεν είναι σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου  στην παρούσα φάση.

Δείτε Επίσης

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Πρωτομαγιά

Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιήσουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα Σωματεία του το Σάββατο 1 ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of