Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

meropitzoufi

 

Το Υπουργείο Υγείας απάντησε εγγράφως σε ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Μερόπη Τζούφη, σχετικά με την ένταξη του εμβολίου ενάντια του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β.

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους επεσήμαναν πως το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β μειώνει αποδεδειγμένα τη θνησιμότητητα και πως με στοιχεία του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. κατά τη χρονική περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στη χώρα μας 863 κρούσματα μηνιγγιδοκοκκικής νόσου. Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 5.64 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Επιπρόσθετα, κατά την ίδια περίοδο κατεγράφησαν 49 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο (αναλογία σε θνητότητα: 5.86%).

Στη συνέχεια, οι βουλευτές υπογράμμισαν πως επιστημονικοί οργανισμοί όπως ο αμερικάνικος FDA(Food&DrugAdministration) και ο ευρωπαϊκός EMA (EuropeanMedicineAdministration), όπως επίσης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα του εν λόγω εμβολίου. Παρά τις επιστημονικές εισηγήσεις, το εμβόλιο δε συμπεριληφθεί στο Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (Ιανουάριος 2015), έχοντας ως αποτέλεσμα η δαπάνη του εμβολιασμού να βαραίνει τους γονείς (105 ευρώ η δόση – 4 δόσεις), στη μικρότερη ηλικία έναρξης του εμβολιασμού.

”Δεν είναι σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου  στην παρούσα φάση”.

Στην απάντηση που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναγνωρίζει τη δράση του εν λόγω εμβολίου και πως ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και επιφέρει ανοσία έναντι του βακτηριδίου. Όμως στη χώρα μας – στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης – οι επίπτωσεις της νόσου είναι σταθερά χαμηλές, συνεπώς κρίνεται πως δεν είναι σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου  στην παρούσα φάση.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments