Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ”Είμαι υπέρ της προώθησης των ΑΠΕ στα Τζουμέρκα”–Ο Στ.Καλογιάννης για τις προοπτικές ανάπτυξης ορεινών προστατευόμενων περιοχών

”Είμαι υπέρ της προώθησης των ΑΠΕ στα Τζουμέρκα”–Ο Στ.Καλογιάννης για τις προοπτικές ανάπτυξης ορεινών προστατευόμενων περιοχών

IMG_3702

Στη διημερίδα με θέμα: «Προοπτικές ανάπτυξης ορεινών προστατευόμενων περιοχών», που συνδιοργάνωσαν στο Συρράκο το περασμένο Σαββατοκύριακο (08-09/08), η Τοπική Κοινότητα Συρράκου και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, παραβρέθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην παρέμβασή του ανέφερε:

«Στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο είχαμε ιδρύσει, τον Φεβρουάριο του 2009, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, έχουν προβλεφθεί όλες οι δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης της περιοχής: από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, πτηνοτροφία) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), μέχρι τον πολιτισμό, με επίκεντρο τους δύο μοναδικούς οικισμούς Συρράκο/Καλαρρύτες, τον Άραχθο, το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον των Τζουμέρκων. Ειδικότερα για τις ΑΠΕ, που αποτελεί ένα από θέματα της διημερίδας, προβλέπεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου, η εγκατάσταση:

  • Μικρών ΥΗΕ έως 10 MW,
  • Αιολικών σταθμών,
  • Φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι δυνατότητες που δίνονται δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Είμαι υπέρ της προώθησης των ΑΠΕ στα Τζουμέρκα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και εκτιμώ ότι στο θέμα αυτό πρέπει να εμπλακεί και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μόνο οφέλη μπορεί να έχουν τα Τζουμέρκα, το Πάρκο και οι κάτοικοι της περιοχής από αντίστοιχες πρωτοβουλίες, τη στιγμή μάλιστα που οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των δήμων βαίνουν μειούμενες. Υπενθυμίζω το ανταποδοτικό τέλος 1% που υποχρεούται, βάσει του Ν. 3734/2009, να καταβάλει στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου κάθε παραγωγός ηλεκτρενέργειας από μ-ΥΗΕ που βρίσκεται εντός του Πάρκου.

Μία εφαρμογή της πρότασης δίνεται μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RESTOR. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, εντάσσουμε τους νερόμυλους των Τζουμέρκων στο πρόγραμμα RESTOR, ώστε να μπορούν αυτοί να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η αρχή γίνεται από τον νερόμυλο Βαπτιστή και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους μύλους. Η παραγόμενη από τους νερόμυλους ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τοπικές ανάγκες, συντηρώντας ταυτόχρονα και αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.

Επισημαίνω επίσης ότι στο άρθρο 8 του ΠΔ αναφέρεται ότι: «Όλες οι δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης». Είναι η μόνη περίπτωση που περιλαμβάνεται σε ΠΔ τέτοια διάταξη και πρέπει να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, προς όφελος της περιοχής.

Παράλληλα, πρέπει να απλοποιηθεί περαιτέρω από το Υπουργείο Ενέργειας η διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και η Διοίκηση να γίνει φιλική προς τις επενδύσεις αυτές.

Θέλω να κάνω μια αναφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση για την παρουσία αγριόγιδων εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου. Είναι ένα πολύ θετικό νέο για την περιοχή, μία ακόμα απόδειξη του πλούτου της βιοποικιλότητας στα Τζουμέρκα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το αγριόγιδο, να το αναδείξουμε, να το «αξιοποιήσουμε» επιστημονικά, οικολογικά, τουριστικά.

Τέλος, επισημαίνω μία σοβαρή εκκρεμότητα, που αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των πτηνοτροφείων της περιοχής. Την έχουμε περιλάβει στο ΠΔ. Πρόκειται για μονάδα χαμηλής όχλησης, είχε γίνει προ εξαετίας μεγάλη προεργασία σε συνεργασία με τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό για τον σχεδιασμό της, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Δεν μπορούμε όμως να συζητάμε για ήπια ανάπτυξη σε μία προστατευόμενη περιοχή και να εκκρεμούν τέτοια θέματα».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments