Πέμπτη , 16 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Για πρώτη φορά φέτος το Πάσχα διοργανώνεται η «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΤΑ» στο Δήμο Αρταίων

Για πρώτη φορά φέτος το Πάσχα διοργανώνεται η «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΤΑ» στο Δήμο Αρταίων

BYZANTINH ARTA IMAGEΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Ένα ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της Άρτας, μέσα από τα Βυζαντινά μνημεία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος, κατά την περίοδο του Πάσχα στο Δήμο Αρταίων. Πρόκειται για τη «Βυζαντινή Άρτα», μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη των πλούσιων πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας, μέσα στο κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης της περιόδου του Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Δήμο Αρταίων, τις Ιερές Μητροπόλεις Άρτας και Νικοπόλεως-Πρεβέζης, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, περιλαμβάνουν μουσικά δρώμενα, επιστημονική ημερίδα, αναβίωση εθίμων καθώς και Έκθεση Αγιογραφίας. Ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου και ολοκληρώνονται το Μεγάλο Σάββατο 30 Απριλίου.

«Στόχος μας με τη συγκεκριμένη σειρά εκδηλώσεων είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και τα μνημεία μας, αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία κλίματος θρησκευτικής κατάνυξης για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Θέλουμε η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός και να αποκτήσει Πανελλαδική προβολή» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΤΑ» έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 22 Απριλίου και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ» τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας του κ. Ηλία Λώλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου.

Το Σάββατο του Λαζάρου, 23 Απριλίου, και ώρα 20:30, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασσικής μουσικής με συμφωνική ορχήστρα σολίστ και τη χορωδία του Συλλόγου «Μακρυγιάννης».

Την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Βλαχερνών μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί «Ημερίδα για τη Βυζαντινή Βλαχέρνα της Άρτας», στην οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα παρουσιάσει τα νεώτερα ευρήματα που προέκυψαν από τις αναστηλωτικές εργασίες, αλλά και από τη γενικότερη μελέτη της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και της ζωγραφικής του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα θα υπάρξει Ακολουθία στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 25 Απριλίου, στην Παναγία Κορωνησίας μετά την Ακολουθία το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί Μουσική Εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Τη Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου και ώρα 10 το βράδυ στην Παρηγορήτισσα θα πραγματοποιηθεί Μουσική Εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου μετά το τέλος της Ακολουθίας, ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας θα παρουσιάσει το «Τροπάρι».

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου, στην Αγία Θεοδώρα μετά το τέλος της Ακολουθίας, θα γίνει η παραδοσιακή εκδήλωση από τους «Φίλους της Αγίας Θεοδώρας»

Την Μεγάλη Παρασκευή, 29 Απριλίου και ώρα 21:15 θα πραγματοποιηθεί η περιφορά των Επιταφίων.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στις 10 θα αναβιώσει το έθιμο με το σπάσιμο πιάτων και κανατών από καταστηματάρχες της οδού Σκουφά, ενώ στις 23:00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα ξεκινήσει η Ακολουθία της Αναστάσεως.

Δείτε Επίσης

Χ.Ματσούκας: (ΕΤΕΠ Τομέα Υγείας του Παιδιού):Ενδιαφερόμαστε πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των φοιτητών , των εργαζόμενων και των δομών-Έχουμε σαν όπλο μας το εμβόλιο.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- “Ο κόσμος έχει κουραστεί , και οι φοιτητές και εμείς έχουμε κουραστεί στα ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of