Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Διεθνής Αμνηστία: Για 2000 απαγωγές γυναικών ευθύνεται η Μπόκο Χαράμ

Διεθνής Αμνηστία: Για 2000 απαγωγές γυναικών ευθύνεται η Μπόκο Χαράμ

Ένας χρόνος έχει περάσει από την απαγωγή 276 μαθητριών από το Τσίμποκ

nigeria_kidnappin

Τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία έχει απαγάγει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απαγωγή 276 μαθητριών από το Τσίμποκ.
Η απαγωγή των μαθητριών από ένα σχολείο στη μικρή αυτή πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας την 14η Απριλίου 2014, είχε συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Η υπόθεση αυτή ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν αποτελεί το μόνο έγκλημα που έχει διαπραχθεί από την Μπόκο Χαράμ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 38 ομαδικές απαγωγές που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, με βάση όσα είπαν σε μέλη της αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια που κατάφεραν να δραπετεύσουν.
“Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ”, όμως “ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν απαχθεί είναι δίχως αμφιβολία μεγαλύτερος από 2.000”, αναφέρει η ΜΚΟ σε έκθεσή της.
Επικαλούμενη έναν ανώτερο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι όμηροι από το Τσιμπόκ χωρίστηκαν σε τρεις ή τέσσερις ομάδες και μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ. Ορισμένες εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο δάσος Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο, άλλες στη λίμνη Τσαντ και στην οροσειρά που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Νιγηρίας και του Καμερούν, ενώ άλλες (περίπου 70) κατέληξαν στο γειτονικό Τσαντ.
Ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως γνωρίζει πού βρίσκονται οι μαθήτριες, αλλά πρόσθεσε πως μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους θα ήταν πολύ επικίνδυνη.
Τον Μάιο του 2014 η Μπόκο Χαράμ είχε δημοσιοποιήσει ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονταν περίπου μια εκατοστή μαθήτριες, καλυμμένες με μπούρκες, να απαγγέλνουν αποσπάσματα του Κορανίου. Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, είχε δηλώσει ότι προσηλύτισε όσες έφηβες δεν ήταν μουσουλμάνες και ότι όλες τους “παντρεύτηκαν” μαχητές της οργάνωσης, παρά τη θέλησή τους.
Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν σε παρόμοιες ενέργειες της Μπόκο Χαράμ είπαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες. Είπαν ότι τις πάντρεψαν διά της βίας, ότι τις εξανάγκασαν να μαγειρεύουν, να κάνουν οικιακές εργασίες, ενώ πολλές αποκάλυψαν ότι βιάστηκαν.
Σύμφωνα με μια ακτιβίστρια της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία συνάντησε 80 πρώην ομήρους, οι 23 εξ αυτών είπαν ότι άρχισαν να τις βιάζουν πριν καν μεταφερθούν σε στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, και ότι οι βιασμοί συνεχίστηκαν μετά τους εξαναγκαστικούς “γάμους” τους. Μια 19χρονη η οποία απήχθη τον Σεπτέμβριο του 2014 αφηγήθηκε: “Με βίασαν πολλές φορές όσο ήμουν στο στρατόπεδο. Μερικές φορές ήταν πέντε. Μερικές φορές τρεις. Μερικές φορές έξι”.
Άλλες πρώην όμηροι είπαν ότι εξαναγκάστηκαν να φέρουν όπλα και να κατασκευάζουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η μία ανέφερε ότι την έστειλαν στο μέτωπο, για να πάρει μέρος σε μια έφοδο εναντίον του ίδιου της του χωριού.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, κατά την οποία η Μπόκο Χαράμ πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης από την περασμένη χρονιά, ενώ τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments