Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ερώτηση Γ.Στύλιου(ΝΔ)-Απώλεια κονδυλίων στην έρευνα λόγω capital controls.

Ερώτηση Γ.Στύλιου(ΝΔ)-Απώλεια κονδυλίων στην έρευνα λόγω capital controls.

stylios-giorgos-photoΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο νομό Άρτας  Γιώργος Στύλιος, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αναδεικνύει το επίκαιρο θέμα της ακύρωσης των προσπαθειών των ερευνητών μας για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω capital controls.

Με βάση τους κανονισμούς των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αναφέρει ο κ. Στύλιος, για κάθε καινούργιο έργο απαιτείται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της χρηματοδότησης και τον αξιόπιστο έλεγχο των οικονομικών κινήσεων.

Ωστόσο, με τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα capitalcontrols, για το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας, απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Αυτό πρακτικά σημάνει καθυστέρηση της χρηματοδότησης από το εξωτερικό και αδυναμία πληρωμής των ερευνητών.Επιπλέον, το γεγονός αυτό, καλλιεργεί κλίμα δυσπιστίας και σκεπτικισμού στιςεν τη γενέσει συνεργασίες για νέα προγράμματα με αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.Τα προγράμματα, έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης βάσει των οποίων γίνεται εκταμίευση με τηνπρόοδο των έργων. Προφανώς, οι καθυστερήσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Η Κυβέρνηση ερωτάται εάν προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαχειριστές των προγραμμάτων. Επιπλέον, πως διασφαλίζονται οι ερευνητές που απασχολούνται σε στα Ευρωπαϊκά έργα ώστεη καθυστέρηση αυτή, (για την οποία άλλωστε δεν ευθύνονται οι ίδιοι) να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους;

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος δήλωσε: Είναι λυπηρό, οι προσπάθειες των ερευνητών μας για την έγκριση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή ένωση να ακυρώνονται από την ίδια την Πολιτεία. Η αδράνεια, οι κακοί χειρισμοί και η έλλειψη γνώσης του τρόπου λειτουργίας των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την πλευρά τις πολιτικής ηγεσίας, εγκλωβίζουν την έρευνα και ενισχύουν τη φυγή των επιστημόνων μας προς το εξωτερικό.

Δείτε Επίσης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τραυματισμός 62χρονου σε τροχαίο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες  επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηγουμενίτσα, όταν Ι.Χ.Ε. όχημα, το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments