Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Η ΕΚΤ στέλνει την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου

Η ΕΚΤ στέλνει την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε κατά γράμμα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του υπουργού οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, πως η χώρα δεν θα ολοκληρώσει τον 5ο έλεγχο, δεν μιλάει με…

 

την τρόικα και δεν αποδέχεται το 2ο ελληνικό πρόγραμμα (γνωστό και ως μνημόνιο) και ως εκ τούτου σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για τις χρηματοδοτικές της επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου η χώρα αποκόπτεται από την όποια συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση και η μόνη γραμμή ρευστότητας για τις τράπεζες θα είναι ο ΕLA μέσω της Τραπέζης της Ελλάδας – του ELA που επεκτάθηκε για 2 ακόμα βδομάδες.

Παρότι η ΕΚΤ εφάρμοσε απλά και μόνο τους κανόνες της, ότι δηλαδή δεν δέχεται ομόλογα της κατηγορίας “σκουπίδια” από χώρες εκτός προγράμματος, απλά και μόνο το συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται de facto εκτός μνημονίου, αποτελεί τεχνοκρατική τοποθέτηση με έντονες πολιτικές προεκτάσεις.

Η ΕΚΤ λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και διά μέσου των τραπεζών – που θα δυσκολευτούν πολύ να αγοράσουν ελληνικά τρίμηνα γραμμάτια – στέλνει την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για την σύναψη ενός προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, με έλεγχο, όρους και την ελπίδα μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους.

Η συμφωνία που η κυβέρνηση προσδιόριζε για το καλοκαίρι, έρχεται εκ των πραγματικών αναγκών πολύ συντομότερα.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρού ότι “όπως η ΕΚΤ ερμήνευσε διασταλτικά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, έτσι θα ερμηνεύσει με τον ίδιο τρόπο και την έναρξη των πολιτικών και τεχνοκρατικών συζητήσεων για την σύναψη του επομένου προγράμματος”.

“Όταν αυτό συμβεί, τότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να τα δέχεται και πάλι”, καταλήγουν.

Η κίνηση δεν έρχεται καθόλου τυχαία μετά την επίσκεψη Γ. Βαρουφάκη στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προσέχουν και να αναμένουν τις συνέπειες των όσων λένε στου ευρώ- θεσμούς, αλλά και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του υπουργού οικονομικών με τον Β.Σόιμπλε και λίγο μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού.

Το μήνυμα είναι σαφές: ο χρόνος δεν είναι άφθονος και η κυβέρνηση πολύ σύντομα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να πάρει μέτρα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

Αυτό άλλωστε μετέφερε πιο ευγενικά και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ χθες το πρωί στον πρωθυπουργό. Αυτό συμπεραίνει και ο Μάρτιν Σούλτς στην Handelsblatt: ή πρόγραμμα και συμφωνία, ή χρεοκοπία.

Υπό αυτή την εξέλιξη δεν είναι πλέον απίθανο και ένα έκτακτο eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, μόλις η ελληνική πλευρά επεξεργαστεί τη θέση της.

Επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα

ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στους στόχους της

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments