Δευτέρα , 20 Ιουνίου 2022
Αρχική / Διεθνή Νέα / Η κατάσταση στην Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα- Τουσκ

Η κατάσταση στην Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα- Τουσκ

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μία από τις «σημαντικές προκλήσεις» είναι η κατάσταση στην Ουκρανία

Obama2

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσορίζοντας στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι «μεγάλη ευχαρίστηση» που υποδέχεται τον κ. Τουσκ στο «νέο του ρόλο» και ότι είχε την «εξαιρετική εμπειρία» να συνεργαστεί μαζί του όταν ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας. Εκτίμησε δε ότι «η διατλαντική ενότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε».

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μία από τις «σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. «Είμαστε όλοι δεσμευμένοι για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθούν οι βασικές αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας που έχουν απειληθεί από τη ρωσική επιθετικότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ισχυρή ενότητα σε σχέση με τις κυρώσεις», ανέφερε.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμησή του για «το έργο που έχει γίνει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να υπάρξει μια συμφωνία στο Μινσκ», προσθέτοντας πως «αν δεν έχουμε ισχυρή παρακολούθηση και ισχυρή εφαρμογή, οι συμφωνίες αυτές θα είναι χωρίς νόημα». «Μέρος της συζήτησής μας θα είναι το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε αποτελεσματικά το τι συμβαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία ώστε οι αυτονομιστές να τηρούν αυτές τις συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», η οποία, όπως είπε, «έχει προφανώς υστερήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων και καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι θα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την κατάσταση στη Λιβύη, στο Ιράκ, τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το θέμα των ξένων μαχητών στη Συρία και όσων επιστρέφουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα και δήλωσε ότι «έχουμε πολλά να συζητήσουμε», δίνοντας «ιδιαίτερη προσοχή» σε τρία θέματα, τις «κρίσιμες σχέσεις» με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ουκρανίας, την τρομοκρατική απειλή και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

2

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments