Τρίτη , 21 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Η Πορτογαλία εξόφλησε το 22% των δανείων ΔΝΤ

Η Πορτογαλία εξόφλησε το 22% των δανείων ΔΝΤ

Πλήρωσε 6,6 δισ. ευρώ πριν από τις καθορισμένες ημερομηνίες

DNT

Πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες αποπλήρωσε η Πορτογαλία 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό ταμείο διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Συνολικά η πορτογαλική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει οφειλές ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του συνόλου των 9,6 δισ. τα οποία οφείλει το ΔΝΤ, μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυόμισι ετών, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να προχωρήσει η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες θα σημάνει μια «πολύ σημαντική μείωση των τόκων που καλείται να καταβάλει η χώρα μας», επισήμανε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Πορτογαλία θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει έως και 500 εκατ. από τους τόκους την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

Η Πορτογαλία ακολουθεί κατά πόδας τα βήματα της Ιρλανδίας, η οποία έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες περίπου 12,5 δισ. από το δάνειο των 22,5 δισ. το οποίο είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία βγήκε τον περασμένο Μάιο από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της, ύψους €78 δισεκ., που είχε συνάψει το 2011 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η Λισαβόνα οφείλει να συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει μεσοπρόθεσμα για να αποφύγει τον κίνδυνο να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος, έκρινε προχθές Τρίτη σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προβλέπει ότι θα επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που θα επιτρέψει η χώρα να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λιγότερο αισιόδοξες· κάνουν λόγο περί δημοσίου ελλείμματος 3,2%.

6

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of