Παρασκευή , 30 Ιουλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Κοινωνικό πείραμα της «ActionAid» στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού (βίντεο)

Κοινωνικό πείραμα της «ActionAid» στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού (βίντεο)

Ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου

actionaidA

Με ένα κοινωνικό πείραμα επέλεξε η «ActionAid» να στείλει το δικό της μήνυμα κατά του ρατσισμού ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου.

Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση; Το ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει η ΜΚΟ στήνοντας ένα σκηνικό φραστικής ρατσιστικής επίθεσης στην Αθήνα. Στις 20 Φεβρουαρίου δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές και ο άλλος από την Ελλάδα βρέθηκαν σε δύο στάσεις λεωφορείου στην περιοχή Συγγρού-Φιξ. «Σήκω από το παγκάκι να καθίσει κανένας άνθρωπος», επαναλάμβανε διαρκώς ο Έλληνας ηθοποιός θέλοντας να προσβάλει τον μετανάστη από το Μπαγκλαντές.

Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε 22 φορές σε οκτώ ώρες και περισσότεροι από 200 περαστικοί υπολογίζεται ότι ήταν οι μάρτυρες του στιγμιότυπου. Την ίδια ώρα οι κάμερες της «ActionAid» κατέγραφαν το σκηνικό και τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.

Κάποιοι σώπασαν, κάποιοι επικρότησαν τις προσβολές. Οι περισσότεροι όμως αντέδρασαν. «Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν θετικά», λέει στο ΑΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της «ActionAid Ελλάς», Άννα Μπότσογλου. Συγκεκριμένα, τις 15 φορές οι παρευρισκόμενοι υπερασπίστηκαν το θύμα, τέσσερις φορές ο κόσμος αδιαφόρησε και μόλις δύο φορές παριστάμενοι τάχθηκαν υπέρ του θύτη. Σε μία περίπτωση υπήρξαν συγχρόνως και οι δύο αντιδράσεις, υπεράσπισης του θύματος και του θύτη.

«Απέναντι στην αδικία είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζουμε», καταλήγει το σχετικό βίντεο της «ActionAid» που καταγράφει το κοινωνικό πείραμα. «Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται», δηλώνει ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της «ActionAid Ελλάς».

Όπως εξηγεί η κ. Μπότσογλου το κοινωνικό αυτό πείραμα εντάσσεται στην εκστρατεία της «ActionAid» ενάντια στον ρατσισμό, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και συνεχίζεται. Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν παραχθεί άλλα δύο βίντεο κατά της ξενοφοβίας, από τα οποία το πρώτο σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, ενώ στο δεύτερο συμμετείχαν διάσημοι Έλληνες δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και αθλητές.

3

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Καταγγέλλουν Δημάρχους και τον Πιερρακάκη οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ , που απεργούν σήμερα

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, μεταξύ άλλων και για τις ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of