Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κ.Τασούλας-«9 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση»

Κ.Τασούλας-«9 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση»

ImageHandlerΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Ο Υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Κώστας Τασούλας, παρουσίασε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προσχέδιο πρότασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση. Κύριες γραμμές του προσχεδίου όπως έχουν ήδη παρουσιασθεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  στις 28 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και σε ειδική εκδήλωση στο πρόσφατο 10ο Συνέδριο του Κόμματος είναι:

  1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  1. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
  1. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
  1. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
  1. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
  1. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
  1. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  1. Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
  1. Η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

 

Το προσχέδιο για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθεί από τον αρμόδιο Συντονιστή κ. Κώστα Τασούλα σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ευρύτερα με στόχο τον εμπλουτισμό του, ώστε σύντομα σε ειδική εκδήλωση να γίνει η παρουσίαση της τελικής πρότασης της Νέα Δημοκρατία  η οποία και θα κατατεθεί στην Βουλή.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments