Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Μια «ανάσα» από την συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν

Μια «ανάσα» από την συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν

Συνομιλία Ολάντ, Κάμερον και Πούτιν με τον Ιρανό πρόεδρο putin-hollande-cam_2982920b

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συναφθεί «μια βιώσιμη, ισχυρή και επαληθεύσιμη» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του τελευταίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ, «αν και υπογράμμισε το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο για όλους να εργαστούν με καλή πίστη προς μια βιώσιμη, ισχυρή και επαληθεύσιμη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα διασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.

Η σπάνια αυτή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε αφού αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι η Γαλλία ζητεί πιο αυστηρούς όρους σε σχέση με τους άλλους δυτικούς εταίρους της για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εξάλλου και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε σήμερα με τον Ροχανί τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) να καταλήξουν στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας ως το τέλος του μήνα.

«Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στην επίτευξη μιας συμφωνίας», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Κάμερον μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών που διήρκησε 30 λεπτά.

«Ήταν ξεκάθαρο και από τους δύο ότι βλέπουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Ελβετία και την πιθανότητα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Ροχανί υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αρθούν όλες οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της χώρας του, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Κάμερον, όπως ανακοίνωσε η ιρανική προεδρία.

«Ο ειρηνικός χαρακτήρας των πυρηνικών δραστηριοτήτων (του Ιράν) και η ανάγκη να ακυρωθούν όλες οι άδικες κυρώσεις μας οδηγούν σε μια οριστική διευθέτηση» του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος, είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα, σε συνομιλία που είχε επίσης σήμερα με τον Ροχανί, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα στεφθούν «με επιτυχία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ελπίδα ο νέος κύκλος επαφών που ξεκινά σήμερα στη Λωζάννη να στεφθεί με επιτυχία», επεσήμανε το Κρεμλίνο.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments