Κυριακή , 11 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Μογκερίνι: Τζιχαντιστές υπεύθυνοι για το μακελειό στην Τυνησία

Μογκερίνι: Τζιχαντιστές υπεύθυνοι για το μακελειό στην Τυνησία

«Με την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Τύνιδα, η τρομοκρατική οργάνωση του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στοχεύει και πάλι τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου» tunisia1

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι επέρριψε σήμερα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπάρντο στην Τυνησία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17 ήταν αλλοδαποί τουρίστες.

«Με την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Τύνιδα, η τρομοκρατική οργάνωση του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στοχεύει και πάλι τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Το γεγονός αυτό «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή», πρόσθεσε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να στηρίξει την Τυνησία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές της για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας», κατέληξε.

Εκτός από τα 19 θύματα —Πολωνούς, Ιταλούς, Γερμανούς και Ισπανούς τουρίστες, καθώς κει έναν αστυνομικό και έναν Τυνήσιο πολίτη— σκοτώθηκαν και οι δύο δράστες της επίθεσης, στην επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο υπουργός Υγείας της Τυνησίας Σαΐντ Αΐντι είπε ότι υπάρχουν και 38 τραυματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι τουρίστες, προερχόμενοι από τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Οι δράστες, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών ενώ αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Μουσείο και κατόπιν τους κυνήγησαν μέσα στο κτίριο. Μια υπάλληλος του μουσείου, εμφανώς ταραγμένη, είπε ότι «γύρω στο μεσημέρι» ακούστηκαν σφοδρά πυρά. «Οι συνάδελφοί μου φώναζαν: φύγετε, φύγετε, πέφτουν πυροβολισμοί. Βγήκαμε από την πίσω πόρτα με τους συναδέλφους μου και τους τουρίστες», πρόσθεσε.

Στο κοινοβούλιο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μουσείο, επικράτησε πανικός. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που κατέθεταν σε μια επιτροπή στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Σύμφωνα με μια βουλευτίνα, τη Σαγίντα Ουνίσι, παρόντες στην αίθουσα ήταν μεταξύ άλλων «ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαστές και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού».

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments