Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Ν.Μαριάς (Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής)- Η Κομισιόν αδειάζει την Αλβανία για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις της στο χωριό Δρυμάδες

Ν.Μαριάς (Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής)- Η Κομισιόν αδειάζει την Αλβανία για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις της στο χωριό Δρυμάδες

notis-marias1Από:Γιώργος Γκόντζος— Την εκτίμηση ότι “η Κομισιόν ουσιαστικά αδειάζει την  Αλβανική Κυβέρνηση για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις της ,αφαίρεσης  123 τίτλων ιδιοκτησίας Ελλήνων συμπατριωτών μας στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας”  διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ,μιλώντας στην εκπομπή  ”  ό,τι πεις εσύ”  (Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απάντηση αρμόδιου Επιτρόπου στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νότης Μαριάς και στην οποία απάντηση τονίζονται τα εξής:
“Η Επιτροπή προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες καθώς και στην εδραίωση του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες διεύρυνσης. Αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και παραμένουν στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία. Στη παρούσα φάση, τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο των πέντε βασικών προτεραιοτήτων τις οποίες η ΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει την Αλβανία να αντιμετωπίσει το θέμα της επιστροφής ή αποζημίωσης περιουσιών που κατασχέθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο. Στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας. Η διαδικασία καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας, η ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση, καθώς και η επικαιροποίηση και η εφαρμογή της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Αλβανίας για την περίοδο 2012-2020 σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα εξασφαλίσουν ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των πολιτών.
Όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων, η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο σχετικά με την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία αναζήτησης βιώσιμων και διαρθρωτικών λύσεων, εξασφαλίζοντας έτσι πως προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Αλβανίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο της Αλβανίας σε αυτούς τομείς και να παρέχει αξιολόγηση στο πλαίσιο της τακτικής της έκθεσης. ” .

Σε άλλο σημείο της συνέντευξη ο Νότης Μαριάς παρέθεσε στοιχεία για την βοήθεια της Κομισιόν σε στελεχικό δυναμικό για το θέμα των προσφύγων σύμφωνα με τα οποία “από τους 1580 υπαλλήλους της FRONTEX που ζητήσαμε έστειλαν 66, από 10 ειδικούς για την επαναπροώθηση έστειλαν δύο (2),από  475 εμπειρογνώμονες ασύλου έστειλαν 92, από 400 διερμηνείς έστειλαν 61 και από 30 νομικούς δεν έστειλαν κανέναν”.Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments