Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Οι Ασπροπάρηδες ήρθαν και πάλι στην Ήπειρο!

Οι Ασπροπάρηδες ήρθαν και πάλι στην Ήπειρο!

image002Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Απρίλιος και η Άνοιξη έχει έρθει πλέον για τα καλά. Μαζί της ήρθε και ο Ασπροπάρης, γνωστός στην Ήπειρο ως Κουκάλογο ή Άλογο του Κούκου,  αλλά και ως Τυροκόμος ή Χελωνοφάης στη Θεσσαλία, Μικρό Καρτάλι στη Μακεδονία ή Άκμπαμπα στη Θράκη. Όλα αυτά τα ονόματα περιγράφουν το ίδιο πουλί, αυτόν τον μικρό λευκό γύπα που περνά τον χειμώνα του στην Αφρική και κάθε άνοιξη επιστρέφει στα πάτρια εδάφη του στην Ελλάδα για να φωλιάσει.

Πάντα κοντά στον άνθρωπο και στενά συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία, θεωρούνταν προάγγελος της άνοιξης. Ο ερχομός του σηματοδοτούσε τη βελτίωση του καιρού και την αύξηση της βοσκής, που από την πλευρά της βοηθούσε τα ζώα να κατεβάσουν πιο «παχύ» γάλα το οποίο μπορούσε πλέον να πήξει και να τυροκομηθεί. Και φυσικά, έφερνε και τον Κούκο, που τον κουβαλούσε στην πλάτη του από την Αφρική, εξ’ ου και η τοπική του ονομασία ως «Κουκάλογο» ή «Άλογο του Κούκου».

Φέτος, ο πρώτος Ασπροπάρης στην Ελλάδα παρατηρήθηκε στα Μετέωρα στις 21 Μαρτίου -την πρώτη ημέρα της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο! Το πουλί πετούσε πάνω από την περσινή του φωλιά αλλά και πάνω από στάβλους, ψάχνοντας ίσως για γίδινο μαλλί, ώστε να στρώσει τη φωλιά του.

Την ίδια στιγμή, ο «Αώος», ο Ασπροπάρης της περιοχής της Κόνιτσας τον οποίον παρακολουθεί η Ορνιθολογική από τον Απρίλιο του 2015, χάρη στον δορυφορικό πομπό που έχει τοποθετηθεί στην πλάτη του, βρισκόταν στη μέση του ταξιδιού επιστροφής του, στη Μέση Ανατολή. Κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους κινδύνους του ταξιδιού και στις 12 Απριλίου έφτασε στη φωλιά του στη νότια περιοχή του Αργυρόκαστρου (Αλβανία). Από τότε, μπορούμε να τον δούμε σχεδόν καθημερινά στην κοιλάδα του Αώου στην Κόνιτσα, όπου ψάχνει για τροφή.

Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και πάλι  πλάι μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει: τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) καραδοκούν! Αυτός ο ύπουλος εχθρός έχει οδηγήσει το εκπληκτικό αυτό το πουλί στο χείλος της εξαφάνισης. Από τα 250 ζευγάρια που αριθμούσε τη δεκαετία του 80, μόλις 5 απομένουν πια σε όλη την Ελλάδα! Τα δηλητηριασμένα δολώματα δημιουργούν μια ατέλειωτη αλυσίδα θανάτου από το πρώτο ζώο που θα φάει τη φόλα, στον Ασπροπάρη που θα τραφεί από το κουφάρι, έως τα έντομα που θα το αποικοδομήσουν και στη συνέχεια στον σκαντζόχοιρο που θα φάει τα έντομα.

Για να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε το Κουκάλογο στον ουρανό της Ηπείρου, ΜΗΝ βάζετε φόλες!

Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ!

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:

τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

 

Η προστασία του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments