Σάββατο , 19 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Οι Γερμανοί αναγνώρισαν για πρώτη φορά τη γενοκτονία των Αρμενιών

Οι Γερμανοί αναγνώρισαν για πρώτη φορά τη γενοκτονία των Αρμενιών

Η Γερμανία αναγνώρισε απόψε, για πρώτη φορά, τη «γενοκτονία» των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα

genoktonia-armeniwn

Φωτογραφία από γυναίκες που τις σταύρωσαν γυμνές στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915

 

Ο πρόεδρος Γκάουκ χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία«, τον οποίο απέρριπτε για πολλά χρόνια το Βερολίνο, σε μια ομιλία του σε θρησκευτική τελετή για την επέτειο των 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επισήμως τον όρο αυτό, τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία αν και έχει αναγνωριστεί από περίπου είκοσι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ρωσία.

Ο Γερμανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του μπορεί να φέρει κάποια ευθύνη, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν» είπε, κάνοντας λόγο για «μια συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή (της Γερμανίας) στη γενοκτονία των Αρμενίων«.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of