–Από: Χάρης Δάφλος– Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα αναφέρονται τα εξής:
“Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», το βράδυ της Τετάρτης.
Μέσω του νομοσχεδίου αναδιατάσσεται ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, με ακαδημαϊκά κριτήρια, και όχι με πελατειακό και συντεχνιακό τρόπο , όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Παράλληλα, η επίδραση του νομοσχεδίου στην ανάπτυξη, στην προκοπή και στην πρόοδο του τόπου μας αναμένεται να είναι καταλυτική, καθώς η προβλεπόμενη ίδρυση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων (πέντε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 2 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, μέσω της έρευνας και της παραγωγής νέας γνώσης, θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μετά από τεκμηριωμένα αιτήματα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε την ενίσχυση του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 42 νέες θέσεις καθηγητών μέσα στο 2019 και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον εργαστηριακό εξοπλισμό και την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας.
Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, πήρε τον λόγο και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Ήπειρο, στα θετικά στοιχεία του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου που εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στον εξαντλητικό διάλογο που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των φορέων της Ηπείρου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για τη νέα μεταρρύθμιση στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολουθεί η ομιλία του Κώστα Μπάρκα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
«Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά δίνει μια απάντηση στο πώς η Ριζοσπαστική Αριστερά αντιλαμβάνεται την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οφείλω να πω ότι μέσα από τις αλλαγές των ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς, φτάσαμε σε μια κατάσταση ώστε να ονοματίζουμε ανώτατα τα τμήματα των ΤΕΙ χωρίς όμως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να απολαμβάνουν αυτήν την ανωτατοποίηση. Έρχεται τώρα το νομοσχέδιο αυτό και μέσα από έναν ευρύ διάλογο με την κοινωνία, με τους αρμόδιους φορείς, με τους καθηγητές, με τους φοιτητές φτάνει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο λέει ότι πλέον δημιουργούνται ανώτατα τμήματα σε περιοχές όπου μέχρι τώρα λειτουργούσαν τα ΤΕΙ.
Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι και εμείς στην Ήπειρο πλέον αποκτούμε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Το ΤΕΙ της Ηπείρου ενσωματώνεται στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και τα τμήματα του ΤΕΙ γίνονται ανώτατα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία συζητήθηκε ευρέως και διεξοδικά μέσα από το διάλογο, τον οποίο ανέπτυξε το Υπουργείο και ο αρμόδιος Υπουργός. Εγώ μπορώ να θυμηθώ, τουλάχιστον, τέσσερις παρουσίες του στην Ήπειρο με συζητήσεις με όλους τους φορείς όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Εγώ θέλω να χαιρετίσω αυτήν τη διαδικασία και να πω ότι βεβαίως δημιουργούνται τμήματα τα οποία είναι αξιόλογα, έχουν ένα ευρύ επαγγελματικό και επιστημονικό πεδίο, το οποίο μπορεί να δώσει πτυχιούχους ανώτατων σχολών. Νομίζω ότι είναι η αρχή ενός βήματος, έτσι ώστε και τα επόμενα χρόνια να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα τμήματα αυτά τα οποία δημιουργούνται.
Θέλω εδώ να πω -και ολοκληρώνω με αυτό- ότι είναι τουλάχιστον αστείο η εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ισχυρίζεται ότι στην Πρέβεζα δημιουργείται το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γιατί ο κ. Τσακαλώτος είναι από εκεί και γιατί του έδωσαν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.
Θα ήθελα να θυμίσω στην κυρία Καραμανλή –η οποία προφανώς και δεν γνωρίζει και ούτε ρώτησε τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας εκεί στην περιοχή μας- ότι το συγκεκριμένο Τμήμα έχει δεκαέξι μέλη ΔΕΠ, έχει ένα μεταπτυχιακό πάρα πολύ δυνατό, έχει πολλούς φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία. Το μεταπτυχιακό έχει συμμετοχή από πάρα πολύ κόσμο και ο κόσμος που θέλει να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύς. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε και διδακτορικό στη συγκεκριμένη Σχολή.
Άρα, η όποια αναφορά γίνεται στην λογική ότι για χάρη του κ. Τσακαλώτου δημιουργείται το Τμήμα είναι για να μπορέσετε να αλλοιώσετε πραγματικά –γιατί δεν έχετε να πείτε τίποτα για τα τμήματα αυτά- τα επιχειρήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας πολύ καλής αναπτυξιακής πορείας. Είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Θα κριθεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η Αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση και νομίζω ότι εδώ θα είμαστε για τα συζητήσουμε».