Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Ταινία μικρού μήκους με θέμα την Ήπειρο και τους ανθρώπους της από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας

Ταινία μικρού μήκους με θέμα την Ήπειρο και τους ανθρώπους της από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Ραφήνας παρουσιάζει μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την ΗΠΕΙΡΟ και τους ανθρώπους της, βασισμένη στο παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι «Γιάννη μου το μαντήλι σου» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Μαζάνη και παραγωγή του Δημήτρη Βασιλείου.

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
Κλείνοντας 40 χρόνια από την ίδρυση της, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Ραφήνας, έχει αναπτύξει μία έντονη δραστηριότητα βασισμένη σε τέσσερις ενότητες: Πνεύμα και πολιτισμός / Δημιουργικά σχολειά / Αθλητισμός – Εθελοντισμός / Κοινωνικές δράσεις.
Μέσα από εκδηλώσεις, σεμινάρια και ομιλίες που διοργανώνονται στον φιλόξενο χώρο της, προωθεί το όραμα της, την ανάπτυξη του πνεύματος της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης, της προώθησης δημιουργικών ιδεών, την διατήρηση, προβολή και διάδοση της Ηπειρώτικης παράδοσης, σκέψης και πολιτισμού.
Η Αδελφότητα υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο, παρουσιάζοντας μία πρωτοπόρα ιδέα: Τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με θέμα την ΗΠΕΙΡΟ, πάνω σε μια διασκευή του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού “Γιάννη μου το μαντήλι σου” με τη συμμετοχή δύο νεαρών παιδιών, τον 8χρονο πιανίστα Στέλιο Κερασίδη, και την 16χρονη κλαρινίστρια Ιωάννα Χαραλάμπους.
Η ταινία, αποτυπώνει την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Ηπείρου, τις αξίες, τις αρχές και την ψυχή των ανθρώπων της. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία και εμβληματικά σημεία της Ηπείρου.

Η ΤΑΙΝΙΑ
Οι μνήμες και η ιστορία της Ηπείρου έρχονται από το παρελθόν με τη συμβολική δύναμη ενός ηπειρώτικου αλόγου. Ο μικρός πιανίστας αφουγκράζεται τον καλπασμό από το παρελθόν να έρχεται με ορμή. Χτυπώντας τις ηπειρώτικες πέτρες μέσα στον εμβληματικό χώρο του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης καλεί τα πνεύματα της Ηπείρου που έρχονται με τη μορφή χορευτών, να μας υπενθυμίσουν τον πολιτισμό και τις αξίες της ηπειρώτικης γης και παράδοσης, να μας επαναπροσδιορίσουν και να μας φωτίσουν ως ανθρώπους στο σκοτεινό παρόν που βιώνουμε. Η μικρή κλαρινίστρια από το παρελθόν σαν οπτασία ακολουθεί το χορό και συγκεντρώνει στο όργανο σύμβολο της Ηπείρου, στο κλαρίνο, όλη την ενέργεια του ηπειρώτικου πολιτισμού. Μεταλαμπαδεύει αυτή τη δύναμη στο σήμερα, ενώ ο μικρός πιανίστας «οδηγεί» με το πιάνο του τα πνεύματα πίσω στην αρχέγονη θέση τους. Η Ήπειρος, εκεί όπου γεννήθηκαν και πέθαναν, ονειρεύτηκαν και εργάστηκαν σκληρά, πολέμησαν και αγάπησαν χωρίς όρια, εκεί όπου έζησαν αρμονικά αιώνες μαζί, χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι στέλνει πάλι σήμερα στον κόσμο, ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης των τριών θρησκειών, ως μοναδική επιλογή για ένα μέλλον ειρηνικό γεμάτο αγάπη, αλήθεια, συγκίνηση, καθαρό νου και ψυχή.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο 8χρονος πιανίστας Στέλιος Κερασίδης, η 16χρονη κλαρινίστρια Ιωάννα Χαραλάμπους, ο μουσικός Γιάννης Δίσκος και το Χορευτικό της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ν.Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας.

Συντελεστές:
Μοντάζ -Γραφικά: Φώτης Φλωρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Τσαμητρόπουλος
Styling: Κατερίνα Μανούση
Επιμέλεια Παραγωγής: Θωμάς Καμπιώτης
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των:
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ / ΖΑΓΟΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ /ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

Ευχαριστίες:
Αλέξανδρο Καχριμάνη -Περιφερειάρχη Ηπείρου
Μωυσή Ελισάφ -Δήμαρχο Ιωαννιτών
Χρήστο Χασιάκο -Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων
Ιωάννη Σεντελέ -Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων
Ιερά Μονή Δουραχάνης
Βιβή Μάρκου -Αχέροντας
Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Καλεντζίου
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
MΙΝΟΣ ΕΜΙ για την δωρεάν παραχώρηση του Ηχογραφήματος της Μουσικής Διασκευής

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...