Σάββατο , 11 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θεόδωρου Γόγολου «Σαρακατσάνικα και άλλα»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θεόδωρου Γόγολου «Σαρακατσάνικα και άλλα»

Το βιβλίο του φιλόλογου-συγγραφέα Θεόδωρου Γ. Γόγολου, «Σαρακατσάνικα και άλλα-Ανάλεκτα Σαρακατσαναίων», το οποίο εξέδωσε φέτος η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε με την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου το βράδυ του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Γιάννινα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Ντέτσικας, Σαρακατσάνος κι ο ίδιος, συνεχάρη τις Αδελφότητες και τον συγγραφέα για την προσπάθεια τους, ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου μίλησε για σημαντικό ενδιαφέρον των Αδελφοτήτων για την έκδοση βιβλίων χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο του κ. Γόγολου ως εξαιρετικό. Επίσης, συνεχάρη όσους συνεργάζονται για την έκδοση από το 2001 της εφημερίδας «Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα» η οποία συμβάλλει στον πολύ καλό δεσμό που διατηρούν  διαχρονικά οι Σαρακατσαναίοι.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, εκτός του αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου, μεταξύ των άλλων  ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δήμο Ζαγορίου, μείζονος Γαβριήλ Παπαναστασίου και ελάσσονος Λεωνίδας Τσουμάνης, οι δημοτικοί  σύμβουλοι Ηλίας Ράπτης και Ηλίας Κίτσιος, και ο πρώην Δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος, άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό, ο Κων/νος Τάγκας, πρόεδρος Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου και ο Δημήτριος Τάγκας πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε στον συγγραφέα και τις εκδόσεις που κάνει η Αδελφότητα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Παναγιώτης Μπαλατσός, φιλόλογος και αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Ο Θεόδωρος Γόγολος γεννήθηκε το 1948 στον Ξηρόλοφο Θεσπρωτίας, είναι φιλόλογος, λογοτέχνης και συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα» στην οποία έχουν δημοσιευθεί πολλά από τα κείμενα του βιβλίου του. Από το 2011 που συνταξιοδοτήθηκε από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση διδάσκει ενήλικες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Κηφισιάς.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης παρουσιάζοντας το βιβλίο (το οποίο και προλογίζει) σημείωσε ότι έχει μια αύρα σαρακατσάνικης ζωής στα κείμενα και χαρακτήρισε τον Θ. Γόγολο  ως «λαμπρό και εξαίρετο φιλόλογο που τιμάει με το έργο του την εκπαίδευση». Ο κ. Καψάλης πρόσθεσε ακόμη ότι όποιος διαβάζει το βιβλίο γίνεται  σοφότερος, προβληματίζεται, αγωνιά για ένα καλύτερο μέλλον κι αυτό θα έρθει ή όχι. «Θεωρώ τυχερούς και ζηλεύω κιόλας, όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές στους οποίους αφιέρωσε ένα κείμενό του», είπε ο κ. Καψάλης, αναλύοντας στη συνέχεια ορισμένα από τα κείμενα αυτά.

Ως τον καρπό πολλών χρόνων δουλειάς και προβληματισμών του συγγραφέα, χαρακτήρισε το βιβλίο ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Κ. Τσουμάνης, στην δική του παρουσίαση, προσθέτοντας ότι έχει διδακτικό και εκπαιδευτικό τρόπο γραφής, καλογραμμένο και εξαιρετικά χρήσιμο και συνδέει με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο τα κείμενα, παρέχοντας πλήθος πληροφοριών και στοιχείων και πληροφοριών από τη ζωή των Σαρακατσαναίων στην Ήπειρο και ιδιαίτερα από τη Θεσπρωτία όπου έχει και τα βιώματα μέχρι την εφηβεία του ο συγγραφέας.

Μιλώντας ο Θεόδωρος Γόγολος για το βιβλίο του,  αφού ευχαρίστησε όσους προηγήθηκαν και δηλώνοντας ότι θα ήταν υποκειμενισμός  να αναφερθεί ο ίδιος, έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις.

Ως προς τον τίτλο τα κείμενα αναφέρονται γενικότερα στους Σαρακατσαναίους, ειδικότερα στην Ήπειρο ως τοπίο τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την πολυπολιτισμική πραγματικότητά της και ο υπότιτλος, Ανάλεκτα, μια ποικιλία κειμένων. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε ορισμένα κείμενα που προέκυψαν μέσα από τα βιώματά του, καθώς και στο πως οι Σαρακατσαναίοι παρόλο που ενσωματώθηκαν αργά στην κοινωνία, προσαρμόστηκαν ταχύτατα στα γράμματα.

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments