Τρίτη , 27 Ιουλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / Προσφορά στην επιστήμη – Η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Πέτρου Μαραγκού του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, η οποία αναγνώρισε μηχανισμό που συμβάλλει σε αύξηση της υπογονιμότητας και των γενετικών ανωμαλιών.
Scientist hand holding a pipette with emerging drop over test tubes

Προσφορά στην επιστήμη – Η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Πέτρου Μαραγκού του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, η οποία αναγνώρισε μηχανισμό που συμβάλλει σε αύξηση της υπογονιμότητας και των γενετικών ανωμαλιών.

Scientist hand holding a pipette with emerging drop over test tubesΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Πέτρου Μαραγκού του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών αναγνώρισε μηχανισμό που συμβάλλει σε αύξηση της υπογονιμότητας και των γενετικών ανωμαλιών.

Είναι γνωστό πως ο κίνδυνος αποβολής ή απόκτησης ενός παιδιού με κάποια γενετική ανωμαλία αυξάνει σημαντικά όσο αυξάνει η ηλικία της μητέρας. Η ηλικιακά-εξαρτώμενη υπογονιμότητα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε προβλήματα που παρουσιάζονται στο ωάριο (ωοκύτταρο). Η εν λόγω ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως ωοκύτταρα από θηλυκά ζώα μεγάλης ηλικίας μπορούν να παρακάμψουν το μηχανισμό ελέγχου που, φυσιολογικά, εμποδίζει την ανάπτυξη ωαρίων, τα οποία διαθέτουν βλάβες στο γενετικό τους υλικό. Επομένως, ωάρια με αλλοιωμένο DNA είναι διαθέσιμα για γονιμοποίηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο υψηλής απήχησης επιστημονικό περιοδικό  Nature Communications και θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να αναπτύξουν στο μέλλον νέες μεθόδους για την καταπολέμηση της εμφάνισης σφαλμάτων στο DNA ωαρίων γυναικών μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των αποβολών και των γεννήσεων παιδιών με γενετικά προβλήματα.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

 

Δείτε Επίσης

Κ.Παπαδόπουλος-Να μην καταργηθεί,και να αναβαθμιστεί.Η ΒΕΛΛΑ δεν έχει κόμματα , έχει ιστορία , έχει εκπαίδευση , έχει Ήπειρο.

Από: Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— “Να παραμείνει η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και όχι μόνο να παραμείνει ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of