Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Αρχική / Διεθνή Νέα / Πρώτη η Λεπέν σε δημοσκόπηση για τις περιφερειακές εκλογές

Πρώτη η Λεπέν σε δημοσκόπηση για τις περιφερειακές εκλογές

Σε εξέλιξη οι περιφερειακές εκλογές

lepen

Περιφερειακές εκλογές λαμβάνουν χώρα στην Γαλλία με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις περιορισμένες εξουσίες που θα διαθέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στους διάφορους «νομούς», που συναποτελούν το πολύπλοκο διοικητικό σύστημα της Γαλλίας, το οποίο (σύστημα) ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα το αναμορφώσει.

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, αυτή η αναμόρφωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα του φόβου που έχει η πολιτική ελίτ της Γαλλίας για το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν.

Μάλιστα τόσο ο Ολάντ και οι υπουργοί του, όσο και οι συντηρητικοί αντίπαλοι του, διεξήγαγαν περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής προς το εκλογικό σώμα, για ψήφο στα κόμματα τους.

Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο θέλει επιστροφή της Γαλλίας στο φράγκο και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ευνοείται από ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά των «παραδοσιακών» πολιτικών και αυτό ήδη έχει αποτυπωθεί από την πρώτη θέση που κατέλαβε στις ευρωεκλογές.

Επίσης το κόμμα της Marine Le Pen, κέρδισε και αρκετές πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με το UMP του Νικολά Σαρκοζί, με τους Σοσιαλιστές του Ολάντ να ακολουθούν στην Τρίτη θέση.

Τα τελευταία στοιχεία δίνουν στο FN 29%, στο UMP 28% και στο Σοσιαλιστικό κόμμα 19%.

Πάντως, καθώς πολλοί νομοί θα κριθούν στον δεύτερο γύρο- στις 29 Μαρτίου- το FN δύσκολα θα κερδίσει περισσότερες περιοχές στις επαναληπτικές εκλογές, καθώς εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι των δύο άλλων κομμάτων θα αλληλοϋποστηριχτούν, για να αποκλείσουν την περίπτωση νίκης του Εθνικού Μετώπου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 53% των εκλογέων, δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Αυτό το ποσοστό αποχής είναι μόλις κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2011.

2

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments