Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Ρέντσι: Περισσότερες από 400 ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο

Ρέντσι: Περισσότερες από 400 ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Μάλτας

rentsi600_260214

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης που έστειλαν δύο πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Ειδικότερα, τα δύο πλοία φέρονται να είναι δουλεμπορικά και να μεταφέρουν πάνω από 400 μετανάστες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Μάλτας Joseph Muscat, το μεσημέρι της Δευτέρας, οι δύο άντρες επιβεβαίωσαν πως οι δύο χώρες έστειλαν πλοία και πληρώματα για να συνδράμουν δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά σε φουσκωτή σωσίβια λέμβο, η οποία πλέει κοντά στην ακτή της Λιβύης με 100 έως 150 μετανάστες και το άλλο σε σκάφος με 300 επιβαίνοντες. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν 20 ανθρώπους να έχουν βρεθεί ήδη νεκροί.

Μετά την εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο που προκαλεί παγκόσμιο θρήνο και οδύνη, αλλά και συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση αντιμετώπιση του κύματος μεταναστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων.

Στόχος, όπως δήλωσε, δεν είναι οι μετανάστες που αναζητούν συνθήκες καλύτερης διαβίωσης μακριά από τις χώρες τους, αλλά οι διακινητές. Όπως τόνισε ο Ματέο Ρέντσι «πρέπει να πιάσουμε τους διακινητές», αποκλείοντας το σενάριο για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Αυτή τη στιγμή η επέμβαση με διεθνείς δυνάμεις στην ξηρά αποτελεί υπερβολικό ρίσκο», δήλωσε ο Ρέντσι στον ραδιοφωνικό σταθμό Rtl επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να σταλούν «δεκάδες χιλιάδες ανδρών χωρίς στρατηγική. Αποκλείω την παρουσία χερσαίων δυνάμεων αυτή τη στιγμή».

Την ίδια στιγμή, επανήλθε στην αναγκαιότητα μίας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει μία ομόφωνη και κοινή θέση. Είμαι απόλυτα βέβαιος».

Νωρίτερα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Γιόσεφ Μουσκάτ, με τον οποίο συζήτησε για την μεταναστευτική ροή και τις χιλιάδες ζωές που χάνονται στη Μεσόγειο.

«Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες στη Μεσόγειο είναι κάτι παραπάνω από ένα ναυάγιο. Είναι μία σοβαρή στιγμή ανθρωπιστικής κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι. Υπάρχουν νέοι διακινητές. Για να τους σταματήσουμε υπάρχει μόνο μία σταθερή απάντηση από όλη την διεθνή κοινότητα ώστε να συλληφθούν αυτοί οι εγκληματίες που κερδίζουν πολλά χρήματα και καταστρέφουν πολλές ζωές», δήλωσε ο Ρέντσι.

Στόχος της Ιταλίας, τόνισε, είναι οι επιχειρήσεις για την καταστροφή των εγκληματικών δικτύων, η δράση των οποίων έχει βγει εκτός ελέγχου.

Από την άλλη, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός τόνισε: «Τώρα ήρθε η στιγμή η Ευρώπη να γίνει ομάδα. Οι διακινητές δεν είναι ερασιτέχνες, αλλά οργανωμένοι εγκληματίες».

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments