Κυριακή , 27 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Σημαντική τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα με Κάστρο

Σημαντική τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα με Κάστρο

Λίγο πριν την σύνοδο των κρατών της Βορείου και της Λατινικής Αμερικής στον Παναμά
raoul-kastro

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο κουβανός ομόλογός του, Ραούλ Κάστρο, ενόψει της πολυαναμενόμενης συνόδου των κρατών της Βορείου και της Λατινικής Αμερικής στον Παναμά, όπου οι δυο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν τουλάχιστον μια χειραψία.

Πρόκειται για τη δεύτερη γνωστή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Κούβας τα τελευταία 50 χρόνια.

Τη συνομιλία αποκάλυψε ο αναπληρωτής διευθυντής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κούβας. Η επικοινωνία επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον Λευκό Οίκο.

Τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και ο κ. Κάστρο βρίσκονται στην Πόλη του Παναμά για τη σύνοδο. Δεν έχει προγραμματισθεί επίσημη διμερής συνάντηση, όμως οι δυο ηγέτες αναμένεται να έχουν επαφές στο περιθώριο των εργασιών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, Ουάσιγκτον και Αβάνα συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων, οι οποίες είναι παγωμένες από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, μετά την Κουβανική Επανάσταση και την ένταξη του νησιωτικού κράτους στον άξονα της Σοβιετικής Ένωσης.

Έκτοτε, έχει γίνει σειρά συνομιλιών, με την τελευταία να γίνεται την Πέμπτη μεταξύ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ έχουν γίνει πολλά διμερή βήματα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments