Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης: Τα κυβερνητικά μέτρα δημιουργούν αισιοδοξία για θετικές οικονομικές εξελίξεις

Σταύρος Καλογιάννης: Τα κυβερνητικά μέτρα δημιουργούν αισιοδοξία για θετικές οικονομικές εξελίξεις

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας του Γερμανικού Κοινοβουλίου είχε σήμερα, στη Βουλή, ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο κ. Klaus Ernst και τους επτά βουλευτές της Γερμανικής Επιτροπής, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας είναι εξαιρετικές. Η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο και η επενδυτική παρουσία της στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Πέρυσι, η αξία των επενδύσεων ανήλθε σε 6 δις ευρώ περίπου.

Το 2018 ταξίδεψαν στην Ελλάδα περίπου 4,4 εκ. Γερμανοί, 18% περισσότεροι απ’ ότι το 2017. Αυτή η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Επισημαίνω ότι στη Γερμανία διαβιούν πλέον των 400.000 Έλληνες, αρμονικά ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό της χώρας, συμβάλλουν στην ανάπτυξή της και ενδυναμώνουν τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις.

Η πρόσφατη επίσκεψη στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, δείχνει τη βούληση της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:

«Η ελληνική οικονομία έχει διορθώσει σε μεγάλο βαθμό μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και αφορούν την κοινωνική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα υλοποιηθούν εντός του 2019.

Στις 16 Ιουλίου 2019 η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε με σημαντική επιτυχία 7ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,9%. Η έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας και μεγάλης διασποράς με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρη άρση των capital controls πριν ένα μήνα. Η αποκατάσταση της κίνησης κεφαλαίων συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Η απόφαση αυτή αποτελεί την πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της νέας κυβέρνησης.

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση της φορολογίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων σε 24% (από 28%) και των μερισμάτων σε 5% (από 10%), καθώς και νέο μειωμένο συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων με χαμηλά εισοδήματα.

Ανακοινώθηκε επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς, που θα εφαρμοστεί σταδιακά από 2020 έως το 2023. Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια των ήδη θεσμοθετηθέντων μέτρων μείωσης του ΕΝΦΙΑ, κατά 22% κατά μέσο όρο, και της βελτιωμένης ρύθμισης (των 120 δόσεων) για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η τριετής αναστολή του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές από 1/1/2020, αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Συμπερασματικά, τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής είναι προσανατολισμένα τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ζήτησης, όσο και στην παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, και δημιουργούν αισιοδοξία για θετικές οικονομικές εξελίξεις στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments