Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Σύλλογος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης: Κλιμακούμενες διώξεις των συναδέλφων

Σύλλογος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης: Κλιμακούμενες διώξεις των συναδέλφων

 

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δ.Μακεδονίας για το θέμα των αλλαγών διευθυντών και τμηματαρχών, αναφέρονται τα εξής:

<<Για ακόμα μία φορά, πριν μερικές μέρες, γίναμε κοινωνοί αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που αφορούσαν αλλαγές Διευθυντών και Τμηματαρχών στις υπηρεσίες μας.

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας περί τήρησης των διαδικασιών που απαιτούνται για τις αναπληρώσεις, μεταθέσεις των υπαλλήλων, διαπιστώνουμε, με λύπη μας, τις κλιμακούμενες διώξεις των συναδέλφων φθάνοντας ήδη στις 12 από την αρχή του χρόνου.

Θέλουμε λοιπόν να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά την πλήρη αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθείται από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και να σας θέσουμε τους προβληματισμούς μας.

Καταρχάς το αρ. 30 παρ. 1 στ. α΄και β΄του ν. 4369/2016 ορίζει,  ότι: α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι. β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Η παραπάνω διάταξη, όλως παρανόμως δεν εφαρμόζεται από το Συντονιστή της Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ., ειδικά όταν τα  καθήκοντα προϊσταμένου ασκούνται από τους αναπληρωτές προϊσταμένους, παρ’ όλο που ο νόμος αναφέρεται σε «προϊσταμένους» αδιαστίκτως, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ προϊσταμένων και αναπληρωτών προϊσταμένων!!!

Κατά δεύτερον σε όλες τις αποφάσεις τοποθέτησης από το Συντονιστή Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ προηγείται από τη Διοίκηση μία απόφαση ανάκλησης κάποιας προηγούμενης. Αυτό στη διοικητική διαδικασία γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που η απόφαση που ανακαλείται πάσχει νομιμότητας και αφού αιτιολογηθεί πλήρως. Έτσι οι συνάδελφοι των οποίων οι αποφάσεις ανακαλούνται παύουν να έχουν τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την προηγούμενη τοποθέτησή τους σύμφωνα με τον ν. 4369/2016 ενόψει των νέων οργανογραμμάτων και της αξιολόγησης των προϊσταμένων.

Κατά τρίτον, καμία απόφαση δεν αιτιολογείται επαρκώς, ως οφείλεται από τον Υ.Κ., πολύ δε στις περιπτώσεις που επιλέγεται αναπληρωτής ο οποίος δεν είναι ο αρχαιότερος της υφιστάμενης οργανικής μονάδας και ταυτόχρονα δεν ακολουθείται η διαδικασία των μεταθέσεων και του αρ. 67 του Υ.Κ. αλλά αντίθετα σε όλες τις αποφάσεις επικαλείται το αρ. 87 του Υ.Κ., ακόμα και στις μεταθέσεις από άλλο νομό και μη λαμβάνοντας υπόψη το αρ. 103 παρ. 4 του Συντάγματος.

Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις,  η μη ακρόαση των διοικούμενων από τη Διοίκηση προτού εκδώσει εις βάρος τους κάποια δυσμενή απόφαση, ως οφείλεται με βάση το αρ. 20 του Συντάγματος και επιτάσσει η χρηστή διοίκηση και η συναδελφικότητα που επικαλείται ο Συντονιστής κατά το δοκούν.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε την ανάκληση:

  • Όλων των αποφάσεων ανακλήσεων που έχουν εκδοθεί από τον Συντονιστή Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
  • Όλων των αποφάσεων αντικατάστασης αναπληρωτών προϊσταμένων που έγιναν κατά παράβαση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 30 παρ. 1  α’  του ν. 4369/2016.
  • Όλων των αποφάσεων περί αναπλήρωσης προϊσταμένου που έγιναν κατά παράβαση του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα και των εγκυκλίων διαταγών.
  • Όλων των αποφάσεων μετάθεσης προϊσταμένων και υπαλλήλων, που παραβιάζουν το άρθρο 67 του Υπαλληλικού Κώδικα και το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος.
  • Τη θεσμική θωράκιση και προστασία των συναδέλφων από τις διοικητικές και προσωπικές «ορέξεις» της Διοίκησης, ώστε να πάψει το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας και να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεπηρέαστα.
  • Την άμεση επιλογή προϊσταμένων με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να πάψει η αναξιοκρατία, ο εκφοβισμός και η χρησιμοποίηση της δημόσιας διοίκησης ως «τσιφλικάτο» που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση ιδιοτελειών και κυβερνητικών επιλογών εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση του πολίτη.>>

 

 

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments