Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Το Βανουάτου έχει ανάγκη πλήρους ανοικοδόμησης

Το Βανουάτου έχει ανάγκη πλήρους ανοικοδόμησης

«Άμεσα, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική υποστήριξη, πιο μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια και αρωγή για να αρχίσει η ανοικοδόμηση των υποδομών μας»

vanouatou1

Ο πρόεδρος του Βανουάτου Μπάλντουϊν Λόνσντεϊλ δήλωσε ότι «τα πάντα πρέπει να ανοικοδομηθούν» στη χώρα του μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει σε αυτή την αποστολή.

«Άμεσα, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική υποστήριξη, πιο μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια και αρωγή για να αρχίσει η ανοικοδόμηση των υποδομών μας. Πρέπει όλα να ανοικοδομηθούν. Το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα ήταν πλήγμα για τη χώρα, έξι νεκροί, περισσότεροι από τριάντα τραυματίες στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα. Έπειτα από όλη την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καταστράφηκαν όλες οι εγκαταστάσεις που οι αρχές είχαν κατασκευάσει», ανέφερε ο κ. Λόντσεϊλ.

Ωστόσο οι αρχές που κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο φοβούνται βαρύτερο απολογισμό θυμάτων. Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για μη επιβεβαιωμένο θάνατο 44 ανθρώπων στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού με τα 80 νησιά, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου καταφθάνουν ξένα στρατιωτικά αεροπλάνα γεμάτα από τρόφιμα και εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Στην πληγείσα περιοχή, ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αντιμέτωπες με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες στην προσπάθειά τους να διανείμουν είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες των πιο απομακρυσμένων νησιών.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμη δύσκολο να αποτιμηθεί, ήδη 48 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα, του οποίου η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 320 χλμ. την ώρα.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας του Βανουάτου, Πόρτ Βίλα, περπατούν δίπλα στο λιμάνι της περιοχής την ώρα που το χτυπούν τα κύματα, στον απόηχο του κυκλώνα Παμ, ο οποίος την Παρασκευή σάρωσε την ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν 48 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα, που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, οι κάτοικοι προσπαθούν να διασώσουν όσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα μπορούν. Ο κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα και παρέσυρε οροφές σπιτιών, ενώ ακόμη είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο πρόεδρος του Βανουάτου τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην καταστροφή» κι ενώ τα νησιά της Ωκεανίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. «Παρακολουθούμε την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών, όλα αυτά τα πράγματα που σημειώνονται παντού», υπογράμμισε.

Ο κ. Λόνσντεϊλ, μιλώντας σε αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο, πριν αναχωρήσει από το Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, όπου μετείχε σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, δήλωσε ότι «λυπάται που φεύγει από τη διάσκεψη, αλλά οφείλει να επιστρέψει στην πατρίδα του». Ο πρόεδρος του Βανουάτου θα μετέβαινε στο Τόκιο προκειμένου να αναχωρήσει αεροπορικώς για το Σίδνεϊ απ” όπου θα επιστρέψει στη χώρα του.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments