Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Φρανκφούρτη: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας

Φρανκφούρτη: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη germany-strikeB

Διαδήλωση με χιλιάδες συμμετέχοντες πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Φραγκφούρτη, για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας για την επιβολή των οποίων θεωρούν συνυπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ακολουθήσει τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κύπρο, όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κι αντανακλά τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ενεργεί ο πανίσχυρος θεσμός, ο οποίος αποστασιοποιείται από τις συνεχιζόμενες πολιτικές διενέξεις στην ευρωζώνη.

«Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια», επισήμανε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης του κινήματος «Blockupy», η οποία θα γίνει μπροστά στο νέο κτίριο της τράπεζας, το οποίο κόστισε 1,3 δισεκ. ευρώ.

Η ΕΚΤ διαθέτει πολλούς τρόπους να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, καθώς για παράδειγμα χορηγεί χρηματοδότηση στις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε πρόσφατα την πολιτική της ΕΚΤ έναντι της Αθήνας, λέγοντας ότι προκαλεί «ασφυξία» στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο επίσης καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

«Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις», τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. «Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές».

Νωρίτερα φέτος η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, όταν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται σε αντάλλαγμα για τη χρηματοοικονομική υποστήριξή της.

«Αυτές είναι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν από τα ωραία καινούργια γραφεία τους στη Φραγκφούρτη», τόνισε ο Βίλκεν.

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περίπου 3.000 άνθρωποι θα μεταβούν στη Φραγκφούρτη από άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, ενώ υπολογίζουν ακόμη ότι θα κινητοποιηθούν 7.000 άνθρωποι στη Γερμανία.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments