Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Έναρξη του Its Kale Festival Ιωάννινα 2019

Έναρξη του Its Kale Festival Ιωάννινα 2019

Άξιον Εστί

Οδυσσέα Ελύτη – Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Πνευματικού Κέντρου

Χορωδία Δωματίου Κοζάνης, Δημήτρης Μπάσης και Σπύρος Κλείσσας

Με τον καλύτερο τρόπο και σύμμαχο τον καιρό ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 3ου Its Kale Festival, στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ, μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο.

Οι θεατές ξεπέρασαν τις 3.000 και απόλαυσαν μια σπουδαία μουσική εμπειρία.

Η  Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Χλίτσιου, η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης και οι κορυφαίοι Δημήτρης Μπάσης και Σπύρος Κλείσσας απέδωσαν εξαιρετικά το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ.

Στον ρόλο του αφηγητή ήταν ο ηθοποιός Βασίλης Σιάφης.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σας καλωσορίζουμε απόψε στο 3ο βήμα του Its Kale Festival Ιωάννινα 2019.

Είναι ένας θεσμός που αγαπήθηκε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση και αγκαλιάστηκε από κοινό και καλλιτέχνες.

Κάθε μητροπολιτικό κέντρο, όπως τα Γιάννενα, οφείλει να έχει ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ πόλης, μια πλατφόρμα πολιτισμού που θα δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να έρχονται σε επαφή με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και τα έργα τους.

Η επιτυχία του φεστιβάλ απέδειξε ότι οι Γιαννιώτες και οι Ηπειρώτες αγαπούν και στηρίζουν τις ποιοτικές εκδηλώσεις, ενώ χιλιάδες επισκέπτες έχουν έναν ακόμα λόγο να επιλέξουν τον τόπο μας.

Φιλοσοφία μας τα χρόνια που πέρασαν ήταν να φύγουμε από το μοντέλο των τυχαίων εκδηλώσεων χωρίς ειρμό και συνέχεια και να δημιουργήσουμε σταθερούς θεματικούς κύκλους επιλεγμένων καλλιτεχνών και παραστάσεων.

Να θυμίσω, πρόχειρα, τον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πάνω από 15 κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές.

Τις Οθόνες του κόσμου, με αφιερώματα σε σπουδαίες ταινίες από 6 χώρες.

Το Κάστρο των Παιδιών, το θερινό σχολείο πολιτισμού, που μόλις πριν από τρεις μέρες ολοκληρώθηκε με απόλυτη η τρίτη διοργάνωση.

Και βέβαια το 3ο Its Kale Festival, στο ξεκίνημα του οποίου βρισκόμαστε απόψε.

Και φέτος τα μουσικά σύνολα του Πνευματικού Κέντρου δίνουν δυναμικό «παρών» στο Φεστιβάλ. Θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή τους δεν είναι μια «χαριστική» πράξη.

Συμμετέχουν με την αξία του έργου τους και το υψηλό καλλιτεχνικό τους επίπεδο.

Απόψε η Συμφωνική μας Ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γ. Χλίτσιου, συμπράττει με την χορωδία Δωματίου Κοζάνης και τους κορυφαίους ερμηνευτές Δημήτρη Μπάση και Σπύρο Κλείσσα στην παρουσίαση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Αφηγητής είναι ο ηθοποιός Βασίλης Σιάφης.

Ενώ την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η Φιλαρμονική μας υπόσχεται να μας παρασύρει σε ένα δυναμικό ταξίδι στους αθάνατους θρύλους της ροκ μουσικής.

Είναι παραγωγές με υψηλή καλλιτεχνική αρτιότητα που κρύβουν πίσω τους μήνες προετοιμασίας  και οργάνωσης, τόσο από τους μουσικούς και τους υπευθύνους των σχημάτων μας, όσο και από τα στελέχη των παραγωγών και όλο το προσωπικό του Πνευματικού Κέντρου.

Το τονίζω αυτό, γιατί συχνά παρακολουθώντας μια παράσταση, ή μια συναυλία, ξεχνάμε όλους εκείνους που έχουν εργαστεί για να γίνει πραγματικότητα.

Στα χρόνια που πέρασαν επικεντρωθήκαμε στη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών μας δομών και σχημάτων, μεταμορφώνοντας τα κτήριά τους, ανανεώνοντας τα υλικά και τον εξοπλισμό τους και, κυρίως, στηρίζοντας το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό τους έργο.

Πρόκειται για την ουσιαστικότερη πολιτιστική επένδυση για τον τόπο και την ιστορία του.

Γιατί μπορεί να παρουσιάσαμε δεκάδες καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε κάθε μορφή τέχνης, όπως μουσική, όπερα, λυρικό τραγούδι, έντεχνο και παραδοσιακό, θέατρο, χορό, αλλά και εικαστικά, βιβλίο, κινηματογράφο, αλλά το βασικό πολιτιστικό μας εργαλείο είναι οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Το Its Kale Festival στα 2 προηγούμενα χρόνια έφερε σε επαφή τους πολίτες με μεγάλα ονόματα και σπουδαίες παραγωγές. Το ίδιο συμβαίνει και στη φετινή διοργάνωση.

Ξεκινάμε λοιπόν απόψε με τον καλύτερο τρόπο.

Στο πρόγραμμα που πήρατε περιγράφονται αναλυτικά όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Its Kale Festival Ιωάννινα 2019, τις οποίες σας προσκαλώ να απολαύσουμε όλοι μαζί.

Φίλες και φίλοι,

Ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα θεσμό με πανελλήνια αναγνώριση και κύρος.

Μετά τα πρώτα του βήματα, είναι έτοιμος να εξελιχθεί σε ένα διεθνές φεστιβάλ υψηλού κύρους που θα αγκαλιάσει και άλλους εμβληματικούς χώρους της περιοχής μας, όπως το Θέατρο της Δωδώνης, το Θέατρο της ΕΗΜ και βέβαια, τον υπέροχο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε.

Πριν ξεκινήσουμε θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης που μου ανέθεσαν την ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου στα χρόνια που πέρασαν.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου για τη συνεργασία και τη στήριξή τους καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον προϊστάμενό της κ. Σουέρεφ για την αποτελεσματική συνεισφορά τους στην υλοποίηση του φεστιβάλ.

Θα μου επιτρέψετε και έναν προσωπικό τόνο.

Όλη μου η προσπάθεια και δράσεις μου επικεντρώθηκαν σε έργα ουσίας, που αφήνουν πίσω τους καλύτερες συνθήκες, καλύτερες προοπτικές.

Γιατί ο πολιτισμός, πέρα από την κοινωνική δυναμική που έχει, μπορεί να αποτελέσει βασική αναπτυξιακή δύναμη για τα Γιάννενα και την Ήπειρο.

Και ευχαριστώ όλους όσους μοιράστηκαν την πεποίθησή μου αυτή και βοήθησαν να κάνουμε σημαντικά βήματα.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του 3ου Its Kale Festival Ιωάννινα 2019» κατέληξε ο κ. Γκόγκος.

Οι εκδηλώσεις του 3ου Its Kale Festival συνεχίζονται στο ίδιο μέρος, την Παρασκευή 12 Ιουλίου με το ROCK LEGENDS, μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών στους θρύλους της rock μουσικής.

Η ώρα έναρξης είναι 9 μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments