Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ένα βήμα πιο μπροστά για τη στήριξη της κοινωνίας το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα»

Ένα βήμα πιο μπροστά για τη στήριξη της κοινωνίας το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα»

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα” αναφέρονται τα εξής:

“Η στήριξη της κοινωνίας είναι το κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής που άσκησε η σημερινή Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα τα 4,5 χρόνια. Στον προγραμματικό λόγο της παράταξης «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» για τη νέα τετραετία, η κοινωνική πολιτική κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, με καινοτόμες προτάσεις που έχουν στόχο την κοινωνική στήριξη ειδικών ευπαθών ομάδων, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και χρόνια νοσήματα και την ολιστική προσέγγιση ζητημάτων υγείας των κατοίκων με την ανάπτυξη του ιατροκοινωνικού μοντέλου.

Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν διεξοδικά σε μία ακόμη ειδική θεματική εκδήλωση που οργάνωσε η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, όπου προσκεκλημένοι ήταν συμπολίτες με ενασχόληση στον χώρο της υγείας, γιατροί, υγειονομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λ.π.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος, Θωμάς Μπέγκας, «έχοντας πλέον αναπτύξει ολοκληρωμένες δομές μέσω του ΟΚΠΑΠΑ, που έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο το οποίο αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας, την επόμενη τετραετία αφενός μεν θα συνεχίσουμε τη στήριξη και την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών του Οργανισμού, αλλά θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά στην κοινωνική μας πολιτική, απλώνοντας ακόμη περισσότερο δίχτυ προστασίας σε ειδικές ομάδες της κοινωνίας μας».

Στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ και γιατρός, Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος, έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό της δράσης του οργανισμού αυτά τα χρόνια, ενώ τον προγραμματικό λόγο ανέπτυξαν υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης από το χώρο της υγείας: οι ιατροί Σοφία Μαρκούλα, Βασίλης Νούσιας, Γιάννης Μανώλης, ο Κοινωνιολόγος Ναπολέων Παπαγεωργίου και οι υγειονομικοί Στέφανος Ζούμπας και Εσσάμ Θεόδωρος Αλαντάση.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και πάλι, δίνοντας πολύ συνοπτικά απολογιστικά στοιχεία για τις δομές του οργανισμού, τόνισε πως «ο στόχος μας την πενταετία που πέρασε ήταν να υλοποιήσουμε μια προοδευτική και συντονισμένη Κοινωνική Πολιτική και να γίνουν τα Γιάννενα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η πολιτική μας είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας, τις ανάγκες του οποίου βάζουμε πάνω απ’ όλα και θεωρούμε ότι ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε ένα σημαντικό έργο ουσίας για χιλιάδες ανθρώπους».

Η ιατρός νευρολόγος Σοφία Μαρκούλα, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, αναφερόμενη στο πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» για τη νέα τετραετία, υπογράμμισε πως πέρα από τη στήριξη των υπαρχουσών κοινωνικών δομών του δήμου, έμφαση θα δοθεί

Στην υποστήριξη ειδικών ομάδων, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και χρόνια νοσήματα και την ολιστική προσέγγιση ζητημάτων υγείας των κατοίκων με την ανάπτυξη του ιατροκοινωνικού μοντέλου και τη διασύνδεση του Δήμου με τα Νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο .

Όπως είπε στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων  προτάσεις όπως η επιδίωξη λειτουργίας δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης των οικογενειών ΑΜΕΑ, η δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας ατόμων ΑΜΕΑ, τα οποία δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις οικογένειές τους, η συνεργασία κοινωνικών δομών Δήμου και επιχειρήσεων για επαγγελματική απασχόληση ΑΜΕΑ, η δημιουργία και λειτουργία δομών υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων με άνοια, όπως και η λειτουργία δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια, η κατάρτιση προγραμμάτων εθελοντικής «υιοθέτησης» ατόμων με αναπηρία.

Ο χειρούργος ιατρός Βασίλης Νούσιας, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος,  τόνισε πως η στήριξη του πολίτη και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι η βασική φιλοσοφία της κοινωνικής πολιτικής που άσκησε η σημερινή δημοτική αρχή και αυτό θα συνεχίσει και στη νέα θητεία της. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κουλτούρα διαλόγου που έχει η παράταξη και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουνε και τις δικές τους προτάσεις.

Ο χειρούργος ορθοπεδικός Γιάννης Μανώλης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος,  τόνισε ιδιαίτερα την σημασία του εθελοντισμού στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, σε συνεργασία με τις οργανωμένες δομές , ενώ πρόσθεσε πως η βασική φιλοσοφία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τρόπο που τους εγγυάται την αξιοπρέπεια τους.

Ο Στέφανος Ζούμπας, νοσηλευτής, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, μίλησε για την ολιστική φιλοσοφία του προγράμματος της παράταξης και για τη διασύνδεση των δομών του Δήμου Ιωαννιτών με το Πανεπιστήμιο το Νοσοκομείο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κοινωνιολόγος Ναπολέων Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις της παράταξης για την πρόληψη των εξαρτήσεων, λέγοντας πως προσεγγίζει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά το κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτήσεων και δη της εξάρτησης από τα προϊόντα καπνού. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει την δικτύωση και τη συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς που μπορούν να δράσουν με συνέργεια, ώστε να επιλυθεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος ο Εσσαμ Θεόδωρος Αλαντάση, νοσηλευτής και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και τη συμβολή του Δήμου κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

Γιατροί, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τοποθετήθηκαν, όπως  ο Καθηγητής χειρούργος μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μίτσης  και ο ορθοπεδικός Δημήτρης Γκαρτζονίκας, εξήραν το έργο της Δημοτικής Αρχής στον κοινωνικό τομέα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ενδυνάμωση του.”

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments