Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Ένα Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτισμού ξεκινά από τα Ιωάννινα-Το τελικό κείμενο – ψήφισμα

Ένα Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτισμού ξεκινά από τα Ιωάννινα-Το τελικό κείμενο – ψήφισμα

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Στις εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού  «Δημ. Χατζής» συμμετείχαν εκπρόσωποι από 42 πόλεις της Ελλάδας (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι και μέλη ΔΣ Πολιτιστικών Οργανισμών κλπ) 10 εκπρόσωποι Εθνικών Πολιτιστικών Φορέων και Ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων  η κα Αναστασία Λαδά , Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η κα Αλεξάνδρα Ράπτη, Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η κα Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελευσίνα ΑΕ, ο κ Γιολάσης Δημήτρης, Υπεύθυνος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου κ.α καθώς και 22 ειδικοί και εμπειρογνώμονες εισηγητές.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά  απεύθυνε η κα Μιμίκα Κριτσανίδου. Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε η πρόταση του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιουργία Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, ενώ ορίστηκε και 5 μελής επιτροπή για την επεξεργασία της τελικής πρότασης που θα αφορά στη μορφή, την οργάνωση και τη λειτουργία του.

Με το τέλος των εργασιών της συνάντησης επικυρώθηκε το τελικό κείμενο συμπερασμάτων για την απόφαση της δημιουργίας του Δικτύου και τον ορισμό της Επιτροπής.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στα Ιωάννινα και στην έναρξη των εργασιών της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης .

Καλωσορίζουμε τους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι και συνδιοργανωτής μας μαζί με την ΠΕΔ Ηπείρου, αλλά και τους συναδέλφους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών οργανισμών και φορέων, απ ολόκληρη την Ελλάδα.

Καλωσορίζουμε τους υπευθύνους και εκπροσώπους μερικών από τους σημαντικότερους εθνικούς φορέων πολιτισμού της χώρας μας.

Και ασφαλώς και τους σημαντικούς εισηγητές και εμπειρογνώμονες που θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο των εργασιών μας.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που όλοι παραδεχόμαστε, που αποτελούν κοινό τόπο.

Όλοι αναγνωρίζουμε την πολύπλευρη και καταλυτική επίδραση του Πολιτισμού στην κοινωνία και τις ζωές των πολιτών μας.

Ο πολιτισμός έχει τεράστια πολλαπλασιαστική ισχύ, με δυναμική που αυξάνεται γεωμετρικά με την εξάπλωσή του.

Μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία, μια εκδήλωση λόγου, μια πολιτιστική δράση, ξεπερνούν κατά πολύ την εμβέλεια των θεατών τους. Επεκτείνεται και επηρεάζει θετικά τις ζωές όλων μας.

Το ίδιο συμβαίνει, με ακόμα αμεσότερο τρόπο και μέσα από την πολιτιστική εκπαίδευση.

Αυτά είναι βέβαια κοινές παραδοχές, στις οποίες όλοι συμφωνούμε.

Το ίδιο ασφαλώς συμφωνούμε και στην σπουδαιότητα του ρόλου των δημοτικών πολιτιστικών δομών και φορέων, που εκ του ρόλου τους αποτελούν το πρωτοβάθμιο πολιτιστικό οπλοστάσιο της χώρας μας.

Δομές που καλούνται να καλύψουν ένα συγκλονιστικά ευρύ φάσμα πολιτιστικών όψεων και δράσεων, να προσφέρουν καλλιτεχνική παιδεία.

Και βέβαια, να υπερασπιστούν την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά και τους δημιουργούς του τόπου τους, του κάθε τόπου της χώρας μας.

Φορείς Πολιτιστικής Διαχείρισης που δίνουν μάχη χαρακωμάτων, όπως και ολόκληρη η τοπική αυτοδιοίκηση, με παλιά και νέα προβλήματα, με τις συνεχείς αλλαγές μιας ραγδαία εξελισσόμενης κοινωνίας και τις, δίκαιες, απαιτήσεις των πολιτών

Ενώ λοιπόν όλοι έχουμε τις ίδιες παραδοχές, τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες για προσφορά στους πολίτες μας, στο επίπεδο του Πολιτισμού, δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ.

Η σημερινή πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου να πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά στα Γιάννενα Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, εκ των υστέρων φαντάζει σαν μια αυτονόητη κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Κάτι που αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή και το Υπουργείο Πολιτισμού, που με ενθουσιασμό στηρίζει και ενισχύει την προσπάθειά μας.

Όπως άλλωστε και η ΠΕΔ Ηπείρου που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.

Σήμερα  Πολιτιστικοί Οργανισμοί,  Πνευματικά Κέντρα και γενικά Δημοτικές  Δομές Πολιτιστικής Διαχείρισης, για πρώτη φορά θα συναντιόνται, στη πόλη μας!

Τι περιμένουμε από την 1η αυτή Συνάντηση;

Αρχικά να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν είμαστε μόνοι.

Ότι οι φορείς δεν διεξάγουν ένα μοναχικό αγώνα.

Ότι υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Αλλά ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν ανάλογες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Αυτή την όσμωση του Πολιτισμού θέλουμε να καλλιεργήσουμε, σήμερα και αύριο στις εργασίες της Συνάντησης.

Να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να αποφασίσουμε.

Ναι μιλήσουμε για το δικό μας πολιτιστικό τοπίο.

Να ακούσουμε ιδέες, εμπειρίες και πρωτοβουλίες άλλων.

Να αποφασίσουμε ότι, αντίθετα από τη γεωμετρία,

στον Πολιτισμό οι παράλληλες πορείες, μπορούν να συναντηθούν.

Μπορούν να συγκλίνουν, πολλαπλασιάζοντας την δυναμική τους.

Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη των εργασιών της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της

Και μακάρι να αποτελέσουν την απαρχή για την δημιουργία ενός μόνιμου πολιτιστικού ιστού Πανελλήνιας εμβέλειας» κατέληξε ο κ. Θ.Μπέγκας.

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, κ. Βαγγέλης Πολίτης, σημείωσε τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω της έκτακτης μετάβασης της Υπουργού και του ιδίου στη Ρόδο δεν ήταν εφικτή η παρουσία τους, τόνισε την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού τόσο για τις εργασίες της Συνάντησης, όσο και για τη δημιουργία του Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Ο  εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ κ. Ιωάννης Ανδρέου, Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων, αναφέρθηκε αναλυτικά στην υποδομή και τα εργαλεία που το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη στη διάθεση των φορέων για την υποστήριξή τους, επαίνεσε  την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι αν τελικά υλοποιηθεί, θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για τους Δήμους και τους φορείς Πολιτισμού των ΟΤΑ, όσο και για το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρότεινε δε και τρόπους και μορφές για την καλύτερη οργάνωσή του, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να το στηρίξει αποτελεσματικά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ στη διοργάνωση της συνάντησης, τονίζοντας ότι είναι πλήρως ενταγμένη στις δράσεις και τους σκοπούς της ΠΕΔ για την ανάπτυξη της Ηπείρου μέσω δράσεων πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής, ενώ καλωσόρισε και τους εκπροσώπους ΟΤΑ από όλη την Ελλάδα

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος, προχώρησε στη βασική εναρκτήρια εισήγηση αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, οι εργαζόμενοί του και εγώ, θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας ικανοποίηση και τις θερμές μας ευχαριστίες  για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Για τον κόπο που κάνατε να έρθετε από όλες τις μεριές της χώρας μας.

Από τα Χανιά και την Αμοργό, μέχρι την Ορεστιάδα και την Καλαμάτα.

Γιατί μπορεί πλέον τα Ιωάννινα να έχουν έρθει πολύ κοντά με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως θα διαπιστώσατε ερχόμενοι, αλλά παρ όλα αυτά οι μετακινήσεις είναι πάντα δύσκολες.

Παράλληλα θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τα καλά σας λόγια για την πρωτοβουλία μας και την αναγκαιότητα της συνάντησης αυτής.

Και βέβαια να ευχαριστήσουμε και το Υπουργείο Πολιτισμού, που από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία μας και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Όπως και την ΠΕΔ Ηπείρου για την στήριξή της.

Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε όλοι μαζί είναι κάτι σημαντικό.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημοτικοί φορείς πολιτισμού από 40 πόλεις της Ελλάδας και εκπρόσωποι μερικών από τους σημαντικότερους εθνικούς πολιτιστικούς φορείς συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη.

Και μαζί τους το Υπουργείο Πολιτισμού και σημαντικοί ειδικοί και εμπειρογνώμονες.

 

Τι μας οδήγησε όμως όλους εδώ;

Η ίδια ανάγκη και η ίδια αγωνία που οδήγησε και εμάς στην ιδέα και την πρωτοβουλία αυτή.

Νομίζω ότι οι προηγούμενοι ομιλητές έχουν περιγράψει ουσιαστικά τόσο τους λόγους, όσο και τις ελπίδες μας από αυτή τη συνάντηση.

Οι περισσότεροι από εμάς, αιρετοί όντες, αναλαμβάνουμε να διαχειριστούμε για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα πολιτιστικούς φορείς.

Μπορεί ο όγκος του έργου που ανοίγεται μπροστά μας να είναι μεγάλος, η φύση όμως του αντικειμένου  κάνει την προσπάθεια και το έργο αυτό ελκυστικότερο.

Και τα δυο μαζί όμως μας κάνουν να λησμονούμε ελαφρώς την προσωρινότητα του ρόλου μας.

Η συνάντησή μας αυτή, προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια τέτοια ευκαιρία.

Όπως γνωρίζετε οι φορείς Πολιτιστικής διαχείρισης, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο.

Πρέπει να δημιουργούμε συνεχώς  προγράμματα, εκδηλώσεις και υπηρεσίες πολιτισμού, που να καλύπτουν και να στηρίζουν τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας.

Πρέπει να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τον πολιτιστικό μας πλούτο, να συντηρούμε και να στηρίζουμε τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μας  δομές, αλλά και να στηρίζουμε την καλλιτεχνική δημιουργία.

Παράλληλα όμως πρέπει να παλεύουμε καθημερινά με ένα πραγματικό χάος πολυπλοκότητας νόμων, κανονισμών διατάξεων, διαδικασιών και νοοτροπιών.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, σας καλώ να αναλογιστούμε αν έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό, μια διαδικασία που θα ωφελήσει όλους μας.

Και μια διαδικασία που θα μείνει και μετά από εμάς.

Όπως σας έχουμε αναφέρει επιδιώκουμε η συνάντηση να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργιών μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, των πολιτιστικών φορέων της χώρας και των φορέων πολιτιστικής διαχείρισης των δήμων της χώρας μας.

Στο πλαίσιό της και στο περιθώριό της μπορούμε να μιλήσουμε για συνεργασίες μεταξύ δήμων και οργανισμών, δήμων και φορέων, φορέων και πολιτιστικών θεσμών.

Να απευθύνουμε στους ειδικούς συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν ειδικά τον φορέα μας, ή μια ιδέα που κυοφορούμε.

Να ακούσουμε σκέψεις, παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων.

Να «δανειστούμε» και να «δανείσουμε» ιδέες και πρωτοβουλίες.

Να υπάρξει επικοινωνία με βασικούς εθνικούς φορείς πολιτισμού, που έχουν εκφράσει επιθυμία διεύρυνσης του πεδίου δράσης τους και στην περιφέρεια, ώστε να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός τους.

Κυρίως όμως για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ανάλογες προσπάθειες άλλων τομέων δημοτικού έργου έχουν γίνει κατά καιρούς μόνο για την αντιμετώπιση κρίσεων και μετά από πρωτοβουλία των οικείων υπουργείων.

Για παράδειγμα,  οι δημοτικοί φορείς πρόνοιας συναντώνται εκτάκτως σε περιόδους κρίσεων, επιδημιών κλπ

Οι δομές καθαριότητας, σε κρίσεις με τα απορρίμματα και τους ΧΥΤΑ

Ή οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, συναντώνται όταν κινδυνεύει η διαχείριση του νερού.

Είναι δηλαδή συναντήσεις ανάγκης και πυροσβεστικού χαρακτήρα.

Εμείς προτείνουμε να κάνουμε ένα θεσμοθετημένο όργανο με στόχο την ανάπτυξη και το μέλλον.

Όχι επειδή εμείς δεν έχουμε …κρίσεις.

Αλλά διότι ο δικός μας τομέας, έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης, της ανάπτυξης και της ελπίδας.

Και κάτι ακόμα: πολλά από τα δικά μας αγαθά είναι άυλα.

Άλλα αγαθά μπορούν εύκολα να γίνουν κοινό κτήμα, ή open source.

Δηλαδή είναι αγαθά που μπορούν με σχετική ευκολία να διαμοιραστούν, να ταξιδέψουν, να προκαλέσουν συγκινήσεις και συναισθήματα σε πολίτες πέρα από τα γεωγραφικά όρια των δήμων μας.

Μουσικές, παραστάσεις, εκδηλώσεις λόγου, εικαστικά, παραδοσιακά σχήματα.

Και μια και μιλάμε για παραδοσιακά σχήματα, ειδικά τα χορευτικά, σκεφτείτε ότι μας δείχνουν έναν ενδιαφέροντα δρόμο.

Είναι ίσως τα μόνα που έχουν δημιουργήσει ήδη άτυπα δίκτυα.

Με ανταλλαγές, επισκέψεις, φεστιβάλ, γλέντια κλπ.

Καμιά φορά βλέπουμε ότι η παράδοση, είναι ήδη στην τροχιά του μέλλοντος.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι έχουμε κάθε λόγο να οδηγήσουμε τις σκέψεις μας προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης και μόνιμης συνεργασίας των Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Έχουμε την ευρύτητα του πνεύματος που απαιτείται για να ερμηνεύσουμε τα σημεία των καιρών.

Ας έχουμε και την αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε κάτι που θα μας κάνει περήφανους για την διαδρομή μας.

Εμείς, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, σας δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να αναλάβουμε το οργανωτικό κομμάτι της προσπάθειας, να διαθέσουμε ανθρώπινους και υλικούς πόρους και εγκαταστάσεις, ώστε σύντομα να έχουμε όλοι στην διάθεσή μας μια νέα δυνατότητα.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους εργαζομένους του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών που ανέλαβαν την οργάνωση και την διεκπεραίωση της Συνάντησης και νομίζω ότι τους αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα» κατέληξε ο κ Γκόγκος.

Ακολούθησαν δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις φορέων, ειδικών εισηγητών κλπ, το σύνολο των οποίων θα είναι διαθέσιμο σύντομα από την ιστοσελίδα της συνάντησης και του δικτύου culturenetwork.gr

Η πρόταση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για τη δημιουργία του Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Πνευματικού Κέντρου, κ Δημήτρη Τουλιάτο

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη διατύπωση των συμπερασμάτων των εργασιών από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κωνσταντίνο Γκόγκο και  την σύνταξη και ομόφωνη έγκριση από τους εκπροσώπους των πόλεων και φορέων που συμμετείχαν του παρακάτω κειμένου:

Οι Δημοτικοί φορείς και εκπρόσωποι Δήμων που συμμετείχαν στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Δημοτικών Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα 13 -15 Απριλίου 2018, με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού.

Για το σκοπό αυτό ορίζουν επιτροπή εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των Δήμων Αγρινίου, Βόλβης, Ιωαννίνων, Σερρών και Χανίων.

Έργο της θα είναι να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει την τελική πρόταση για τη μορφή, τη διάρθρωση, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του υπό δημιουργία δικτύου.

Για το σκοπό αυτό θα συνεργασθεί και με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, ενώ θα ενημερώσει και τους Κρατικούς και Πολιτικούς φορείς της χώρας

Η τελική πρόταση αυτή θα αποσταλεί προς όλους τους Δήμους ή/και τα Νομικά τους πρόσωπα αρμόδια για τον πολιτισμό, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους, ή όχι στο δίκτυο.

Η επιτροπή οφείλει να έχει ολοκληρώσει εντός του Μαΐου 2018 το τελικό κείμενο – πρόταση, ώστε να αποσταλεί στους προσκαλούμενους Δήμους προς ένταξη στα αρμόδια Συμβούλια.

Τα  πλήρη ηλεκτρονικά πρακτικά, με τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις καθώς και βίντεο με τις ομιλίες θα αναρτηθούν σύντομα στη ιστοσελίδα της συνάντησης και του δικτύου culturenetwork.gr

Όλοι  οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα Ιωάννινα κατά τις 3 ημέρες παραμονής τους στην πόλη μας, με επισκέψεις και ξεναγήσεις, μεταξύ των οποίων και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, όπου ενημερώθηκαν για την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.

Το συντονισμό των εργασιών της συνάντησης ανέλαβαν με επιτυχία οι δημοσιογράφοι Μίλτος Γήτας και Σοφία Τσέπα, ενώ το σύνολο των δράσεων και εκδηλώσεων υποστηρίχθηκε από τους εργαζομένους του Πνευματικού Κέντρου.

Τελικό κείμενο – ψήφισμα

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της 1η Πανελλήνιας Συνάντησης Δημοτικών Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης συντάχθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των 42 πόλεων και δημοτικών πολιτιστικών φορέων που συμμετείχαν το παρακάτω κείμενο:

Οι Δημοτικοί φορείς και εκπρόσωποι Δήμων που συμμετείχαν

στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Δημοτικών Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα 13 -15 Απριλίου 2018, με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα για την δημιουργία ενός Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού.

Για το σκοπό αυτό ορίζουν και συγκροτούν

 επιτροπή εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των

Δήμων Αγρινίου, Βόλβης, Ιωαννίνων, Σερρών και Χανίων.

Έργο της θα είναι να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει την τελική πρόταση για τη μορφή, τη διάρθρωση, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του υπό δημιουργία δικτύου.

Για το σκοπό αυτό θα συνεργασθεί και με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, ενώ θα ενημερώσει και τους Κρατικούς και Πολιτικούς φορείς της χώρας

Η τελική πρόταση αυτή θα αποσταλεί προς όλους τους Δήμους ή/και τα Νομικά τους πρόσωπα αρμόδια για τον πολιτισμό, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την συμμετοχή τους, ή όχι στο δίκτυο.

Η επιτροπή οφείλει να έχει ολοκληρώσει εντός του Μαΐου 2018 το τελικό κείμενο – πρόταση, ώστε να αποσταλεί στους προσκαλούμενους Δήμους προς ένταξη στα αρμόδια Δημοτικά, ή Διοικητικά Συμβούλια.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments