Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Έως τις 5 Ιανουαρίου η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Λαρδά -Η ομιλία της Μ.Στρατσάνη στα εγκαίνια της έκθεσης

Έως τις 5 Ιανουαρίου η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Λαρδά -Η ομιλία της Μ.Στρατσάνη στα εγκαίνια της έκθεσης

lardas-ekthesi1Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Λαρδά  που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως τις 5 Ιανουαρίου 2018

Ώρες λειτουργίας:
Πρωί: 11.00 – 13.00
Απόγευμα: 18.00 – 21.00
Καθημερινά, πλην των  ημερών:  01/01 /2018 και  02/01/ 2018.

Στα εγκαίνια της έκθεσης  ,την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου,η  Μαρία Στρατσάνη, πρώην διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, στην ομιλία της, ανέφερε τα εξής:

“Ξεκινά το ταξίδι της ζωής του από τους Λειψούς, όπου γεννιέται από  πατέρα Ρόδιο και μητέρα Ικαριώτισσα. Κι από τότε δεν σταματά να ταξιδεύει και να ζωγραφίζει. Φέρνει βόλτα τα μισά Δωδεκάνησα. Τελειώνει το Δημοτικό στη Κάλυμνο. Γυμνάσιο στον Πειραιά. Λύκειο στην Αθήνα. Στρατιωτική θητεία στην Κύμη Ευβοίας.

Γεμίζει ζωγραφικές τους τοίχους του στρατώνα και πουλάει, μάλιστα ο εικοσάχρονος καλλιτέχνης μας ανοίγει δουλειές με έναν ντόπιο έμπορο τέχνης που αγοράζει τα έργα του κι εκείνος τα μεταπωλεί.

Μα πώς ζωγράφιζε στο στρατό κι εκείνη την εποχή; Πού είχε το κουράγιο; Θα αναρωτηθείτε.

Μα ο άνθρωπος, το έχει δηλώσει « η ζωγραφική ήταν η λύτρωση, ο δικός µου κόσµος, το καταφύγιό µου κόντρα στην καθηµερινότητα».

Κι όμως αυτήν την καθημερινότητα απεικονίζει στα περισσότερα έργα του με ένα δικό του αναγνωρίσιμο ύφος στα όρια του ιμπρεσιονισμού με τον εξπρεσιονισμό, με τρόπο, λιτό, ποιητικό.

Λατρεύει άλλωστε την ποίηση και συχνά εμπνέεται από αυτήν: Μικρό απόδειπνο για τον Πειραιά του Γιώργου Μαρκόπουλου, Η ποδηλάτισσα του Οδυσσέα Ελύτη ακόμη κι από την τελευταία αγαπημένη του ποιητή (την Ιουλίτα Ηλιοπούλου)…

Και βέβαια γράφει. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, καθώς είναι απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων.

Σπουδαστής στην Πάντειο καλλιεργεί μαζί με το ζωγραφικό του ταλέντο και το μουσικό. Συντροφιά με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου συγκροτούν την Μουσική Ομάδα της Παντείου και μια μέρα προσπαθούν να περάσουν εφημερίδες στο πιάνο για να τους βγει ο ήχος πιο μεταλλικός, πιο λαϊκός, πιο στακάτο.

Η μεγάλη του αγάπη για τη μουσική αποτυπώνεται σε μεγάλο μέρος της εικαστικής του δημιουργίας. Μια ματιά στα αποψινά εκθέματα θα σας πείσει.

Ποιος θα τα πίστευε όλα αυτά όταν έμπαινε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και έβλεπε έναν σοβαρό, ευγενικό και γοητευτικό κύριο να τον εξυπηρετεί με συνέπεια και άκρο επαγγελματισμό;

15 ατομικές εκθέσεις, πάνω από 30 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Δανία κ.ά.), εξώφυλλα σε δίσκους και βιβλία, πάνω από 2000 έργα σε λάδια και υδατογραφίες, Τιμητικά διπλώματα και βραβεία.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον Πέτρο και το έργο του, για την αισθητική απόλαυση και την συγκίνηση που μάς δημιουργεί. Για την γκάμα των χρωμάτων, για την ατμόσφαιρα ονείρου που αποπνέει, για την ανθρωπιά και το ήθος που χαρακτηρίζουν και τον άνθρωπο Λαρδά.

Πριν κλείσω αυτή τη σύντομη παρουσίαση, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Πέτρος Λαρδάς υπήρξε από τους θεμελιωτές του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών στο οποίο πολλά προσέφερε από τη θέση του μέλους του Δ.Σ εκείνα τα πρώτα και αποφασιστικά χρόνια λειτουργίας του.”

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments