Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Ακούστε το β’ μέρος του αφιερώματος στον τσάμικο χορό, από την εκπομπή «Μουσική Κερασιά», με την Εβίτα Θεοχάρη

Ακούστε το β’ μέρος του αφιερώματος στον τσάμικο χορό, από την εκπομπή «Μουσική Κερασιά», με την Εβίτα Θεοχάρη

assets_LARGE_t_420_1389016_type13145Από: Εβίτα Θεοχάρη – Κάθε Κυριακή μεσημέρι, μία με δύο, ανταμώνουμε γύρω από τη «Μουσική Κερασιά», με δημοτικά τραγούδια και σκοπούς! Μας ακούτε από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων – 98,7 – και μέσω της ιστοσελίδας μας (www.dimotikoradiofono.gr). Το αφιέρωμα της εκπομπής στον τσάμικο χορό, λόγω του πλούτου των τραγουδιών και σκοπών, χωρίστηκε σε δύο μέρη, σε δύο εκπομπές. Την Κυριακή, 17-04-2016, ακούσατε το α’ μέρος του αφιερώματος! Το β’ μέρος ακολούθησε την επόμενη Κυριακή, στις 24-04-2016. Πριν λίγες μέρες ανέβασα στην ιστοσελίδα το α’ μέρος. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε και το β’ μέρος του αφιερώματος! Την περίοδο της τουρκικής σκλαβιάς και μετέπειτα της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, το δημοτικό τραγούδι εξέφρασε την πίκρα της σκλαβιάς και τον αγώνα του λαού να ξανακερδίσει τη χαμένη λευτεριά του. Οι ήρωες της Επανάστασης, μετά τις νίκες τους, χόρευαν τον τσάμικο χορό. Το τσάμικο, λοιπόν, αγαπήθηκε ιδιαίτερα και είναι ένας πολύ διαδεδομένος χορός στις περιοχές που εκτείνονται γύρω από τον ορεινό όγκο της οροσειράς της Πίνδου. «Στέκω στην ακροθαλασσιά και το γιαλό ρωτούσα…ποιο κύμα πήρε στα ανοιχτά, τα μάτια που αγαπούσα…», στίχοι από το δημοτικό τραγούδι «Στέκω στην ακροθαλασσιά». Πρόκειται, λοιπόν, για χορό, που απαιτεί μερακλή πρωτοχορευτή, μιας και είναι χορός του πρώτου. Αυτός, σε επικοινωνία πάντα με τους μουσικούς, αυτοσχεδιάζει με περίτεχνες φιγούρες, που φανερώνουν τη λεβεντιά του.

Το β΄μέρος του αφιερώματος είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το ακούσετε!                                                                 Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στέλνοντας  μήνυμα στη σελίδα της «Μουσική Κερασιάς» στο facebook. Αναζητήστε τη σελίδα γράφοντας στα ελληνικά το όνομα της εκπομπής, για να μαθαίνετε όλα τα νέα της εκπομπής – αφιερώματα, συνεντεύξεις- , τα πολιτιστικά δρώμενα ανά την Ελλάδα, για να διαβάζετε άρθρα λαογραφικού περιεχομένου και φυσικά,  για να ακούτε πολύ Δημοτική Μουσική! Κάντε Like τώρα στη σελίδα!

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments