Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ανακοίνωση – ενημέρωση για τους ανέργους  από τον ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Α . ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ανακοίνωση – ενημέρωση για τους ανέργους  από τον ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Α . ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

OIKONOMOY_APOSTOLHSΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Ανακοίνωση – ενημέρωση για τους ανέργους  από τον ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Α . ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, δημιούργησε  οικονομικά προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, περισσότερα όμως όπως είναι φυσικό στις λεγόμενες ευάλωτες ή ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρώτοι σε αυτό τον κατάλογο είναι οι άνεργοι κάθε κατηγορίας, οι οποίοι περισσότερο απ’ όλους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές και στοιχειώδεις τους ανάγκες.

Ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας τους δεν υπάρχει, με συνέπεια τις περισσότερες φορές να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, άγνοια των δικαιωμάτων τους και ως εκ τούτου μη ένταξή τους στα όποια ευεργετήματα μπορούν να έχουν.

Προς ενημέρωση λοιπόν αυτών των πολιτών, θα ήθελα να δώσω τις παρακάτω πληροφορίες:

Α. Οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε ή έληξε η σύμβαση εργασίας, δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν εφόσον υπέβαλαν αίτηση στον ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής τους.    Οι μακροχρόνια άνεργοι των παραπάνω κατηγοριών ηλικίας 20 έως 60 ετών, εφόσον εξάντλησαν την επιδότηση ανεργίας και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, δικαιούνται επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, εφόσον υπέβαλαν αίτημα εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της καταβολής του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

Β. Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μέχρι 29 ετών, δικαιούνται ειδικό επίδομα εφόσον έχουν αποφοιτήσει από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και έχουν λάβει τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Γ. Μισθωτοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια αυτής δικαιούνται επιδόματος από τον ΟΑΕΔ (ως 3 μήνες κάθε έτος), ύψους 10% των τακτικών αποδοχών τους των δύο τελευταίων μηνών σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Δ. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δικαιούνται βοηθήματος ανεργίας εφόσον διέκοψαν το επάγγελμά τους μετά την 1-1-2012 και υπέβαλαν αίτηση στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους.

Ε. Άνεργοι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών, με δελτίο ανεργίας ενεργό για 12 μήνες, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης, προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της σύνταξής τους στο ΙΚΑ.                                  Σε αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Σύντομα το γραφείο μας θα είναι σε θέση να δίνει τις αναγκαίες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, παραθέτοντας και τη σχετική νομοθεσία.-

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ –  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

                                                                   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments