Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

axeloos skitso

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Τα αχόρταγα λόμπι της ενέργειας δεν έχουν εγκαταλείψει το σχέδιο τους για την εκτροπή του Αχελώου, το διακομματικό έργο – προϊόν της πολιτικής φλυαρίας των κομμάτων και των μεταπολιτευτικών εκλογικών περιπετειών. Αφού συνειδητοί πολίτες από τη Μεσοχώρα, την Αιτωλοακαρνανία, όλη την Ελλάδα αντιστέκονται σθεναρά, επί δεκαετίες, στην λεηλασία ενός πολύτιμου δημόσιου φυσικού αγαθού, όπως το νερό, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει τους περιβαλλοντικούς όρους για την εκτροπή, αφού και οι αγρότες της Θεσσαλίας αντιλαμβάνονται ότι τα νερά του Αχελώου χρησιμοποιούνται ως το ιδανικό ψεύδος ώστε να τους αρπάξουν την ψήφο, επιχειρούν να περάσουν με κάθε τρόπο τη μερική εκτροπή του ποταμού. Του Ασπροπόταμου όπως τον λένε στην Μεσοχώρα Τρικάλων, η οποία απειλείται με κατακλυσμό εξαιτίας του κατασκευασμένου γιγάντιου φράγματος των 150 μ.

Με νομικό εργαλείο το σχέδιο διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας η ΔΕΗ, η οποία σφετερίζεται τα νερά του Αχελώου, όπως το αποδεικνύουν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Καστράκι, τα Κρεμαστά, τον Στράτο, καταθέτει εκ νέου μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Μεσοχώρα. Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης, θετική αναμένεται να είναι και η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, το οποίο συνεδριάζει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ποιοι ενδιαφέρονται για τη λειτουργία του φράγματος που θα σημάνει τον κατακλυσμό της Μεσοχώρας; Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αξίωση της Ρωσίας από την Ελλάδα ποσού ύψους 250 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο προηγούμενης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπαν την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, συνδεδεμένων με την εκτροπή του Αχελώου.

Με πρόσχημα την «ανάπτυξη», εν μέσω καταλήστευσης του εισοδήματος των πολιτών, στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουν οι γνωστοί καλοθελητές που υπόσχονται λίγα χιλιάδες ευρώ στους κατοίκους της Μεσοχώρας ώστε να εξαφανιστούν οι μνήμες, η ιστορία του τόπου, η φύση και οι άνθρωποι.

Οι μνήμες αυτές είναι και δικές μας: βρεθήκαμε στον άνω ρου του Αχελώου μαζί με εκατοντάδες άλλους στα κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή, από το 2007 έως το 2010, και αντιληφθήκαμε το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής.

Οι μάχες για την υπεράσπιση των δημόσιων φυσικών και κοινωνικών αγαθών, για μια αμεσοδημοκρατική διαχείριση πέρα από το Κράτος και την Αγορά, δίνονται στη Χαλκιδική, τον Αώο, την Κρήτη, τον Άραχθο, την Οίτη, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, τη Λατινική Αμερική.

Παζαρεύονται η αξιοπρέπεια και η μνήμη για λίγα βρώμικα χρήματα από τα λόμπι της ενέργειας; ΟΧΙ. Το αποδεικνύει η περήφανη αντίσταση στη Χαλκιδική.

Το σκιάχτρο της «ανάπτυξης» με το οποίο μας απειλεί η κυβέρνηση ΣυΡιζα, θα ηττηθεί κι εδώ.

 

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΕΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΙ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΔΕΗ ΚΑΘΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ, ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

 

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

www.ak2003.gr

Δείτε Επίσης

Μιλούν για τον Μ.Ελισάφ :Κωνσταντίνος Σιαμόπουλος,Τζων Έδρα Κάλεφ,Π.Τσίμας,Δ.Σώτος

  Από: Γιώργος Γκόντζος(ggontzos)yahoo.gr)—  Πτυχές  της προσωπικότητάς του, στιγμές από την γνωριμία τους και την ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments