Σάββατο , 16 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Απαίτηση του Δήμου Ιωαννιτών να αντιμετωπιστεί το θέμα του αποχετευτικού στον καταυλισμό προσφύγων του Κατσικά

Απαίτηση του Δήμου Ιωαννιτών να αντιμετωπιστεί το θέμα του αποχετευτικού στον καταυλισμό προσφύγων του Κατσικά

HPIM2189[1]Από:Γιώργος Γκόντζος–Με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ και Προέδρου του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου για τα υγειονομικά ζητήματα του προσφυγικού, Νικόλαου Παπαευθυμίου, και τη διαπίστωση του ιδίου πως το μεγαλύτερο πρόβλημα  είναι αυτό του αποχετευτικού στον καταυλισμό του Κατσικά, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις  δημοσιογράφων, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Όπως δήλωσε ο κ. Μπέγκας,

«δεν έχουμε ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις που λάβαμε από το Διοικητή του ΕΚΕΠΥ. Θα κλιμακώσουμε τις πιέσεις μας για το ζήτημα των υγιεινομικών κινδύνων στην περιοχή. Οφείλουμε να το κάνουμε γιατί το είπαμε επανηλειμμένα  πως όπως οφείλαμε να δείξουμε τον ανθρωπισμό μας για την υποδοχή των προσφύγων, οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και των προσφύγων που ζούνε στον καταυλισμό με αυτές τις συνθήκες και των πολιτών του Δήμου Ιωαννιτών της περιοχής πλησίον του καταυλισμού.

Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά πως αυτή είναι ακόμα η ώρα της πρόληψης. Θέλουμε να παρθούνε δραστικά μέτρα σε αυτή τη φάση που μπορούν να είναι προληπτικά τα μέτρα.

Ας αναλάβουν την ευθύνη τους στην κυβέρνηση. Από κει και πέρα μπορούμε να κλιμακώσουμε κι εμείς τις αντιδράσεις μας».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε πως η ΔΕΥΑΙ ταχύτατα έκανε όλες τις ενέργειες και προχώρησε στη μελέτη για την αποχέτευση του καταυλισμού, η οποία έχει αποσταλλεί στο Υπουργείο Άμυνας  και κοινοποιήθηκε στο τοπικό συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό.

«Αυτοί είναι οι δύο θεσμικοί φορείς οι οποίοι οφείλουν ταχύτατα να λάβουν τις αποφάσεις και να βρούνε τη χρηματοδότηση για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στον καταυλισμό, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων είπε πως αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ΜΚΟ που λένε ότι μπορούν να αναλάβουν αυτά τα θέματα. Όμως «τις αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να τις πάρει ο Δήμος Ιωαννιτών. Ας αναλάβει την ευθύνη της η κυβέρνηση», είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει ποιος θα είναι ο χρηματοδοτικός  φορέας για να υλοποιηθεί το έργο αποχέτευσης και στη συνέχεια με την επίβλεψη της ΔΕΥΑΙ που έχει την τεχνογνωσία, να υλοποιηθεί το έργο. Αλλά αυτές είναι κυβερνητικές αποφάσεις».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως την ώρα που ο Δήμος Ιωαννιτών βοηθάει με όλες του τις δυνάμεις στο θέμα του προσφυγικού, η κυβέρνηση δεν δείχνει τη θετική της διάθεση απέναντι στο Δήμο, κι ανέφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό του Δήμου από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

«Ο Δήμος έδειξε όλη τη θετική διάθεση του να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων, αν και όπως έχω πει πολλές φορές το θέμα του καταυλισμού είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Εμείς για ανθρωπιστικούς λόγους και δείχνοντας την ευαισθησία μας επικουρούμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Μας ευχαρίστησε κανένας γι’ αυτό;

Αντιλήφθηκε κανένας κυβερνητικός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών αυτή τη στιγμή είναι στην ουσία ‘εθελοντής’  και βοηθάει εξαιτίας της ευαισθησίας που έχει αλλά και της υπευθυνότητας του; Ότι συνδράμουμε γιατί θέλουμε να ζήσουν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες στον καταυλισμό και να προστατέψουμε τους πολίτες μας που ζούνε δίπλα στον καταυλισμό;

Προσπαθώ να πάρω μια επιστρεφόμενη αντίδραση από την κυβέρνηση σε σχέση με όσα κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών για ζητήματα στα οποία δεν έχει καμία ευθύνη. Αυτή τη στιγμή δεν έχω πάρει αυτή την επιστρεφόμενη αντίδραση. Το αντίθετο μας έρχονται αποφάσεις σαν αυτή του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments