Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Βιβλιοπαρουσίαση Λαοκράτης Βάσσης: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ» (Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά)

Βιβλιοπαρουσίαση Λαοκράτης Βάσσης: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ» (Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά)

            Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Ταξιδευτής παρουσιάζουν το βιβλίο τουΛαοκράτη Βάσση, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ» (Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά), τηνΠαρασκευή 8 Μαΐου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

            Προλογίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

            Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Δημητρίου, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ερατοσθένης Καψωμένος,  ο πανεπιστημιακός και ποιητής Γιάννης Μότσιος και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Παπαϊωάννου. Παρεμβαίνουν οι Θεόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης και ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ. Τεχνών και ο Ελευθέριος Γείτονας,εκπ

            Την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτης Νούτσος.

            Στο πρώτο μέρος του βιβλίου προτάσσεται μια συμπληρωματική προς τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα (Μεταπολίτευση -Πα.Σο.Κ.-Αριστερά και Χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής) πολιτική ερμηνεία του εθνικού εγκλήματος της “Χρεοκοπίας” κι ακολουθούν αναλύσεις: στην ευρωπαϊκότητα, στην επανανάγνωση του πολιτιστικού “αλφαβηταριού” του ελληνισμού, στα μεγάλα ασύμβατα (εθνικισμός, ρατσισμός…) με το ελληνικό πολιτιστικό πρότυπο και στα διαχρονικά του προτάγματα, στον νοσηρό ελληνοκεντρισμό, στον νοσηρό αντι-ελληνοκεντρισμό, στον “χρυσαυγιτισμό”, στην ανάγκη να ξανα-αγαπήσουμε τον τόπο μας, στον πατριωτισμό, στην σχέση Αριστεράς και πατριωτισμού (με έμφαση στην ανάγκη “γείωσης” της Αριστεράς στο αξιακό μαντέμι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας). 

            Στο δεύτερο μέρος προστίθενται συνεντεύξεις και κείμενα που εμπλουτίζουν τους προβληματισμούς στα θέματα του πρώτου μέρους.

Ο Λαοκράτης Βάσσης γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρεβέζης το Μάρτιο του 1945. Είναι δάσκαλος (πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων) και νεοελληνιστής φιλόλογος (πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια». Είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Διετέλεσε μέλος του Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα (Βάρη Αττικής). Άρθρα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως «Αυγή», «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή», «Αντί», «Άρδην», «Το Παρόν». Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε ημερίδες και συνέδρια για θέματα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και, γενικότερα, σύγχρονου προβληματισμού.

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments