Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΔΑ ΔΟΥΡΟΥΤΗΣ

ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΔΑ ΔΟΥΡΟΥΤΗΣ

Από Αγνή Βραβορίτου–

“Το τελευταίο κομμάτι για να συμπληρωθεί το παζλ της πλήρους αποκατάστασης και αξιοποίησης της χωματερής Δουρούτης ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες με την υπογραφή της σύμβασης του έργου που αφορά την εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με δηλώσεις τους σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Μάκης Χρυσστόμου και η υπεύθυνη του τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού, Πόπη Σηφακάκη, έκαναν λόγο για την ολοκλήρωση μιας εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας η οποία ωστόσο είχε θετική κατάληξη.

«Μιλάμε για ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τη ΔΕΥΑΙ καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο που να αφορά την εκμετάλλευση του παραγόμενο βιοαερίου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους της που εργάστηκαν για να το φέρουν σε πέρας.

Τα οφέλη που θα υπάρχουν από την λειτουργία της μονάδας που θα εγκατασταθεί στον πρώην ΧΑΔΑ της Δουρούτης, είναι πολλαπλά καθώς θα αποτελέσει οδηγό για την αντίστοιχη δομή που πρέπει να γίνει και στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπου εκεί το παραγόμενο βιοαέριο είναι σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες», είπε ο κ. Μπέγκας για να καταλήξει:

«Σαν Δημοτική Αρχή οφείλουμε να βρίσκουμε σύγχρονα εργαλεία που θα ωφελήσουν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες μας. Αυτό κάναμε στη ΔΕΥΑΙ, αυτό θα γίνει και στον ΧΥΤΑ όπου το όφελος θα είναι το μικρότερο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι εκτός του άμεσου οικονομικού οφέλους 20.000 ευρώ το χρόνο που θα έχει η ΔΕΥΑΙ υπάρχουν κι άλλα που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο ανάδοχος είναι πλέον υποχρεωμένος να αναλάβει κι όλα τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης του πρώην ΧΑΔΑ τα οποία μέχρι σήμερα βαραίνουν το προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΙ.

Η κ. Σηφακάκη τέλος παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου το οποίο απαιτεί μια επένδυση από την πλευρά του αναδόχου συνολικού προϋπολογισμού 907.000 ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοάεριο του ΧΑΔΑ, συνολικής δυναμικότητας 425 KW, καθώς κι όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας.

Επίσης την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του απαιτούμενου δικτύου συλλογής και μεταφοράς του βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα καθώς και τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.

Στη σύμβαση, η οποία έχει ισχύ για 20 χρόνια, προβλέπεται το 3% από τον μηνιαίο ακαθάριστο κύκλο εργασιών από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας να καταβάλλεται στη ΔΕΥΑΙ, ενώ ο ανάδοχος για το ίδιο διάστημα θα έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας ολόκληρου του χώρου του πρώην ΧΑΔΑ ως Περιβαλλοντικό Πάρκο”.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments