Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β.Τσίρκας(ΣΥΡΙΖΑ)-Ερώτηση σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

Β.Τσίρκας(ΣΥΡΙΖΑ)-Ερώτηση σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

v.tsirkasΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, σταμάτησαν να καταβάλουν στα ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης,  με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να πάρουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη, εφόσον οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούν το ύψος 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Συνεπώς, όταν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 20.000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα να ρυθμίσουν την οφειλή τους  για να συνταξιοδοτηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από την αρμόδια Υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης των οφειλών, η οποία θα διευκολύνει τους οφειλέτες στη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, όπως και να τροποποιήσει τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες – υποψήφιους συνταξιούχους.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments