Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ιωαννιτών- Δεν αλλάζει τον σχεδιασμό του δήμου για τα Λιθαρίτσια ,η απορριπτική απόφαση του ΚΣΝΜ για την ανάπλαση του πάρκου

Δήμος Ιωαννιτών- Δεν αλλάζει τον σχεδιασμό του δήμου για τα Λιθαρίτσια ,η απορριπτική απόφαση του ΚΣΝΜ για την ανάπλαση του πάρκου

ΛΙΘΑΡΙΤΣΑΑπό-Χάρης Δάφλος—Σε ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών, με αφορμή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων επί της προμελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου Λιθαρίτσια η οποία ήταν απορριπτική ,επισημαίνεται ότι “επί της ουσίας η απόφαση αυτή δεν αλλάζει σε τίποτα τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής καθώς η ίδια ήδη γνώριζε πως η υποβληθείσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες προμελέτη θα απαιτούσε τροποποιήσεις προκείμενου να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου.”.Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

                               “Εκδόθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η απόφαση επί της προμελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια η οποία ήταν απορριπτική.

Επί της ουσίας η απόφαση αυτή δεν αλλάζει σε τίποτα τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής καθώς η ίδια ήδη γνώριζε πως η υποβληθείσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες προμελέτη θα απαιτούσε τροποποιήσεις προκείμενου να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών κίνησε τη διαδικασία κατάθεσης της προμελέτης προκειμένου να ενημερωθεί με σαφήνεια για τη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων πριν προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Παρόλο που η πρόταση της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν να αναβληθεί η εξέταση της προμελέτης, τελικά με απόφαση της πλειοψηφίας αυτή συζητήθηκε και όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφτηκε.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να υποβάλει την τροποποιημένη μελέτη με βάση της παρατηρήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.

Άλλωστε ήταν ξεκάθαρες και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, μετά την παρουσία του στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπου συζητήθηκε το θέμα στα τέλη Μαρτίου.

Ο Δήμος υπέβαλλε για έγκριση ή μη, μια προμελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία  εδώ και αρκετά χρόνια, στηριζόμενη στις βασικές αρχές ενός πολύ παλιού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και η οποία παρέμενε στα συρτάρια του Δήμου χωρίς να γίνει το επόμενο βήμα, με σκοπό να λάβει και επίσημα τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τα σημεία που χρίζουν αλλαγών.

Ούτε χρόνο, ούτε χρήμα πρόκειται να χάσει ο Δήμος Ιωαννιτών προκείμενου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάπλαση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια.

Τα αβίαστα συμπεράσματα που έβγαλαν ορισμένοι μετά την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για απόρριψη της προμελέτης που αφορά στην ανάπλαση το πάρκου κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταφόπλακα» στο σχεδιασμό που υπάρχει και προεξοφλώντας αναμονή πενταετίας θα διαψευστούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Είναι μια διαδικασία δύσκολη, αφορά ένα χώρο με ισχυρά ιστορικά στοιχεία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Οι διαδικασίες για την τροποποίηση της μελέτης με βάση τις παρατηρήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων έχουν ήδη ξεκινήσει  και όταν η μελέτη πάρει την τελική της μορφή και την εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων , για να λάβει την τελική έγκριση.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments