Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δηλώσεις Περιφερειάρχη για διόδια, το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου ,το πρόγραμμα Leader και απόσυρση των εσπεριδοειδών

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για διόδια, το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου ,το πρόγραμμα Leader και απόσυρση των εσπεριδοειδών

KAXRIMANHS_MIKROFΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Δηλώσεις για τα διόδιατο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου ,το πρόγραμμα Leader και την απόσυρση των εσπεριδοειδών,έκανε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.Αναλυτικά:

Συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα για τα διόδια η Περιφέρεια Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό, δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία του νέου σταθμού Παμβώτιδας και τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί.

Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Συνεχίζουμε στο ΣτΕ   την υπόθεση των διοδίων ώστε να διασφαλιστεί η απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων, ενώ ήδη έχει σταλεί έγγραφο στον Υπουργό Υποδομών για την έκδοση απόφασης απαλλαγής από τα διόδια.  Θεωρώ ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι αυτή που και με αλλαγή ιδιοκτήτη ή διαχειριστή θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των μονίμων κατοίκων περιοχών από την οποία διέρχεται η Εγνατία οδός στην Ήπειρο».

Δράσεις στήριξης και προβολής

του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου 

Συγκεκριμένες δράσεις   για τη στήριξη του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, το οποίο είναι ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων της UNESCO, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε αυτό να πληροί τα κριτήρια που αναλύθηκαν σε συνάντηση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε σήμερα ο Περιφερειάρχης, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος» για το Γεωπάρκο και για θέματα τουρισμού.

Στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν περιλαμβάνονται: Α) Ο ακριβής προσδιορισμός της περιοχής που καταλαμβάνει το Γεωπάρκο και Β) Το σήμα του Γεωπάρκου να αποτυπώνεται σε όλα τα φυλλάδια που εκδίδονται και αφορούν την περιοχή, σε μνημεία ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα.

Επίκειται η προκήρυξη του Leader

O Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Πρόγραμμα 2014-2020, στην οποία μετείχε εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα τα δημόσια προγράμματα Leader. «Προσεχώς- ανέφερε- από την «ΗΠΕΙΡΟΣ» και την ΕΤΑΝΑΜ θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα για τους Δήμους και εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τους Ιδιώτες».

Eπίσης ενημέρωσε ότι έχουν βγει στον «αέρα» τα σχέδια βελτίωσης, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και οι νέοι αγρότες, ενώ επίκειται και η πρόσκληση για τα σχέδια μεταποίησης.

Όσον αφορά τους νέους αγρότες,  ανακοίνωσε  ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων και όσοι έχουν ενταχθεί θα μπορέσουν να πληρωθούν μέχρι τέλος του 2017. Όσοι απορριφθούν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στη νέα πρόσκληση που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

Τέλος ανακοίνωσε ότι με έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να δοθεί παράταση για την νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός οικισμών, καθώς η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Παρέμβαση για την απόσυρση των εσπεριδοειδών

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά με επιστολή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την απόσυρση εσπεριδοειδών/οπωροκηπευτικών λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία που διατίθενται σε σχολεία κ.α..

Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι παραγωγοί της Άρτας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα για την διάθεση επαρκών ποσοτήτων τους, καθώς πριν καλά- καλά  αρχίσει η συγκομιδή, ενημερώνονται ότι έχει καλυφθεί η προβλεπόμενη για όλη την Ελλάδα ποσότητα.

«Το γεγονός αυτό   εγείρει ερωτηματικά και αμφιβολίες για τυχόν μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται από άλλες περιοχές της χώρας», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης που ζητά από τον Υπουργό να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει και να τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments