Σάββατο , 9 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / ΔΝΤ: Ενέκρινε δάνειο 17,5 δισ. για την Ουκρανία

ΔΝΤ: Ενέκρινε δάνειο 17,5 δισ. για την Ουκρανία

Νέο τετραετές πρόγραμμα για την στήριξη χώρας

dnt_new

 Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα το Κίεβο μάχεται να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα εν μέσω της κρίσης στο ανατολική τμήμα της χώρας. Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα υποστεί ύφεση 11,9% το 2015.

Το νέο, 4ετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διεθνή στήριξη της Ουκρανίας, με το ΔΝΤ να ευελπιστεί πως η συνολική βοήθεια θα ανέλθει σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ταμείο ελπίζει πως τα 15 δισ. θα προέλθουν από «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνωρίζει πως το νέο πρόγραμμα ενέχει «ρίσκα», πρωτίστως λόγω της κατάστασης στις ανατολικές επαρχίες.

Παρά ταύτα, επικροτεί τις έως τώρα προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία «έχει διατηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία υπό πολύ δύσκολες συνθήκες» και είναι «ισχυρά δεσμευμένη» για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Το νέο πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και προβλέπει αυξήσεις στο λιανικό κόστος του φυσικού αερίου, αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αλλαγές στο σύστημα διοίκησης των δημόσιων επιχειρήσεων, και ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments