Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Δρ Παναγιώτης Διαμάντης: « Αδιάβαστος ο Υπουργός Παιδείας και αυτοί που κάνουν απόπειρα να ασχοληθούν με θέματα γενοκτονιών, καλό θα κάνουν να μελετήσουν τους σχετικούς νομικούς όρους και το Διεθνές Δίκαιο. Στην Γενοκτονία ο Θύτης θέλει να εξαφανίσει τα πάντα και τα κίνητρα είναι και οικονομικά με σύνθημα Εξαφανισέ τους και πάρε τηυν περιουσία τους».. Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης θα είναι ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου στα γραφεία της, στην οδό Κερασούντος 13, σήμερα στις 8μ.μ.

Δρ Παναγιώτης Διαμάντης: « Αδιάβαστος ο Υπουργός Παιδείας και αυτοί που κάνουν απόπειρα να ασχοληθούν με θέματα γενοκτονιών, καλό θα κάνουν να μελετήσουν τους σχετικούς νομικούς όρους και το Διεθνές Δίκαιο. Στην Γενοκτονία ο Θύτης θέλει να εξαφανίσει τα πάντα και τα κίνητρα είναι και οικονομικά με σύνθημα Εξαφανισέ τους και πάρε τηυν περιουσία τους».. Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης θα είναι ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου στα γραφεία της, στην οδό Κερασούντος 13, σήμερα στις 8μ.μ.

diamantisΟ δρ Παναγιώτης Διαμάντης διδάσκει Μελέτες Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ. Ο καταξιωμένος  Γιαννιώτης επιστήμονας που κατάγεται από το Ελληνικό βρέθηκε σήμερα στο στούντιο του Δ/Ρ και παραχώρησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Βίκυ Μιχέλη και στην εκπομπή ΄΄Στα σημεία των καιρών’’  αναφορικά με την γενοκτονία των Ποντίων αλλά και τις διαφορές γενοκτονίας (Πόντος) και εθνοκάθαρσης( Κόσσοβο) και παράλληλα σχολίασε την εικόνα που έχουν στην Αυστραλία για την χώρα μας και την ελληνική πραγματικότητα  μετά τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης.  Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης θα είναι ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση  που διοργανώνει η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου στα γραφεία της, στην οδό  Κερασούντος 13, σήμερα στις 8μ.μ.

dvXqVhg5d9630SxjfoCik1_SMjr_oS10KZRE-_CXXLROT1Dfs9R6meHdMa-BJ8fNGTvL_po=s146

«Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τον τουρκικό Τύπο να δούμε τις επιπτώσεις τέτοιων ανεύθυνων δηλώσεων. Τη στιγμή που υπάρχουν πολιτικοί επιστήμονες οι οποίοι μελετούν το φαινόμενο της γενοκτονίας –έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο–, δεν επιτρέπεται κάποιοι που δεν έχουν σχέση με το θέμα να κάνουν τέτοιου τύπου δηλώσεις» τόνισε ο κ. Διαμάντης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ενώ ξεκαθάρισε τα βασικά στάδια  μιας γενοκτονίας: «Υπάρχει μίσος που ξεκινά από τη θρησκεία (κλασικό παράδειγμα ο αντιεβραϊσμός).Δεύτερο στάδιο είναι όταν αυτό το παραδοσιακό θρησκευτικό μίσος γίνεται «φυλετικό».Τρίτον, η πολιτική βούληση, δηλαδή ο πολιτικός κόσμος και η γραφειοκρατία παίρνουν μια απόφαση για να εξοντώσουν έναν πληθυσμό που θεωρείται απειλή. Για παράδειγμα, είτε αυτός ο πληθυσμός αποκαλείται εβραϊκός, είτε χριστιανικός είτε Μάο-Μάο, πρέπει να εξοντωθεί.  Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε την εξόντωση του πληθυσμού, ακολουθεί το άλλο στάδιο  που αφορά την προετοιμασία του λαού για να εκτελέσει αυτή την απόφαση με βασικότερο όπλο τα οικονομικά κίνητρα.Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι η σφαγή.Στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, έχουμε έγγραφα από τις συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη  το 1910 που αναφέρονται στους χριστιανικούς πληθυσμούς σαν «αγριόχορτα», «ιούς», «βακτήρια» που «πρέπει να ξεριζωθούν για το καλό της πατρίδας».Μετά από είκοσι χρόνια, οι Ναζί χρησιμοποιούσαν ακριβώς τους ίδιους όρους για τους Εβραίους: Είναι τραγικό μέσα σε μια γενιά να βλέπουμε το φαινόμενο της γενοκτονίας δύο φορές και μετά να συνεχίζεται και στη Νιγηρία, στην Καμπότζη, στη Ρουάντα και σε άλλες χώρες.Όταν σκοπεύουν οι γενοκτόνοι στην καταστροφή μέσω μαζικής σφαγής των θυμάτων, αυτό εστί γενοκτονία. Αυτό είχαν στο νου τους τόσο οι Νεότουρκοι/κεμαλικοί όσο και οι Ναζί…».

Ο Παναγιώτης Διαμάντης, είναι συντονιστής των σπουδών Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ,και διδάσκει ιστορία στο Κολέγιο του Αγίου Ιγνατίου, Riverview. Είναι στο Ινστιτούτο Μελετών Γενοκτονιών του Σίδνεϊ, στην επιστημονική ομάδα του Colin Taτz που είχε συμμετοχή στην αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, από το κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας.

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments