Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δυο νέα έργα της ΔΕΥΑΙ, προϋπολογισμού 9,4 εκ. ευρώ, για τη θωράκιση του λεκανοπεδίου
dav

Δυο νέα έργα της ΔΕΥΑΙ, προϋπολογισμού 9,4 εκ. ευρώ, για τη θωράκιση του λεκανοπεδίου

Νέα έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, δύο έργων της ΔΕΥΑΙ, προϋπολογισμού 9,4 εκ. ευρώ

Μεγαλώνει κι άλλο το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής στην περιβαλλοντική θωράκιση του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Δύο νέα πολύ σημαντικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες παρεμβάσεις για τις οποίες έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις και υλοποιεί η Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, πήραν την έγκριση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014—2020».

Το πρώτο με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Δ.Κ. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ»

έχει  προϋπολογισμό 6,9 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, και αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι.

Το δεύτερο έργο για το οποίο υπάρχει θετική αξιολόγηση για τη χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ Ηπείρου, έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει τις εργασίες εκ νέου κατασκευής αγωγών ομβρίων, σε διάφορες περιοχές της πόλης.

«Αυτά τα δύο νέα έργα αποτελούν κομμάτι του ολοκληρωμένου σχεδιασμού βάσει του οποίου η Δημοτική μας Αρχή πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό άλλωστε είναι το νόημα μιας σύγχρονης Διοίκησης. Αυτό καταφέρνουμε. Είναι δύο πολύ σπουδαία περιβαλλοντικά έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στην προστασία της Παμβώτιδας. Ευχαριστώ το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό της ΔΕΥΑΙ για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στους πολίτες των Ιωαννίνων», τόνισε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, από τη μεριά του έκανε λόγο για το επιστέγασμα μιας 4ετούς προσπάθειας «με κόπο, δουλειά και αγωνίες, το αποτέλεσμα της οποίας όμως μας δικαιώνει απόλυτα».

Παράλληλα σημείωσε ότι οι στόχοι που είχε θέσει στην αρχή της θητείας της η Δημοτική Αρχή για την περιβαλλοντική θωράκιση των Ιωαννίνων έχουν υπερκαλυφτεί, ενώ ο σχεδιασμός που υπάρχει δεν τελειώνει εδώ.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας εξασφαλίσαμε με πολύ δουλειά και μεθοδικότητα σύνολο χρηματοδοτήσεων που υπερβαίνουν τα 51 εκατ. € για την περιβαλλοντική θωράκιση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων.

Το σύνολο έργων και παρεμβάσεων που υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ποτέ Οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Μανταλόβας.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, τόνισε ότι τα δύο αυτά έργα τα σχεδίασε, τα μελέτησε και τώρα θα τα υλοποιήσει η ΔΕΥΑΙ, λύνοντας έτσι χρόνια προβλήματα στις περιοχές αυτές του Δήμου.

«Είναι δύο έργα που πραγματικά τα είχαν ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Δύο παρεμβάσεις από τις μεγαλύτερες που έχουμε μελετήσει και θα υλοποιήσουμε για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν», υπογράμμισε.

Τέλος, οι πρόεδροι των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου, Κωνσταντίνος Οικονόμου και Αρσένης Κάτσενος, ευχαρίστησαν τη Δημοτική Αρχή για την προώθηση των δύο έργων μιλώντας για «παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συνδημοτών τους».

 

Τα έργα

Σε ότι αφορά τα δύο έργα στο πρώτο, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.

Σε σχέση με τα έργα μεταφοράς, προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς που ξεκινά από την περιοχή του Νεοχωρόπουλου με κατεύθυνση προς Καρδαμίτσια, ο οποίος θα συλλέγει τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι και θα καταλήγει στο υπό κατασκευή αντλιοστάσιο ακαθάρτων στο Τσιφλικόπουλο.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 2 αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι περίπου 23Km και των καταθλιπτικών αγωγών περίπου 2,55Km.

Τέλος, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή σχεδόν 1.600 ιδιωτικών συνδέσεων.

Για το δεύτερο που περιλαμβάνει τις εργασίες εκ νέου κατασκευής αγωγών ομβρίων, σε διάφορες περιοχές της πόλης, ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • η κατασκευή δικτύων ομβρίων σε τμήματα των οδών Δομπόλη, Αρύβα, Τέκμωνος, και σε μερικές οδούς των Αμπελοκήπων, με αποδέκτες κατασκευασμένα δίκτυα ομβρίων, συνολικού μήκους αγωγών 1.000,00μ.
  • η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων σε διάφορες οδούς στην περιοχή των Καρδαμιτσίων, με αποδέκτες κατασκευασμένα δίκτυα ομβρίων, συνολικού μήκους αγωγών 3.300,00μ.
  • η κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων στην περιοχή της Νέας Ζωής, συνολικού μήκους αγωγών 1.000,00μ.
  • η κατασκευή πρωτεύοντος αγωγού αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Πηνελόπης Δέλτα στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, με αποδέκτη τη λαγκάτσα, συνολικού μήκους αγωγού 570,00μ.
  • η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων σε διάφορες οδούς στην περιοχή της Μπάφρας του Δήμου Ιωαννιτών, με αποδέκτες κατασκευασμένα δίκτυα ομβρίων, αλλά και αποστραγγιστικούς αύλακες, συνολικού μήκους αγωγών 1.700,00μ.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments