Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δύο συνεντεύξεις για το θέμα του “παλιού Νοσοκομείου Άρτας”-Μιλούν ο Λ.Γεωργούσης, προέδρος εργαζόμενων και ο Β.Μπαλάσκας ,Διοικητής Γ.Ν Άρτας

Δύο συνεντεύξεις για το θέμα του “παλιού Νοσοκομείου Άρτας”-Μιλούν ο Λ.Γεωργούσης, προέδρος εργαζόμενων και ο Β.Μπαλάσκας ,Διοικητής Γ.Ν Άρτας

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Τις, διαφορετικές, απόψεις τους για το θέμα που αφορά το «παλαιό» Νοσοκομείο Άρτας, και την  «μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ”,κατέθεσαν ο Λεωνίδας Γεωργούσης ,Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Γ.Ν Άρτας  και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλειος Μπαλάσκας στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Αρχικά ο Λ.Γεωργούσης τόνισε: «Ψάξαμε με μεγάλο κόπο ,γιατί στο ΦΕΚ περιγράφεται με ένα κωδικό Κτηματολογίου, ψάξαμε και βρήκαμε ότι στον αύξοντα αριθμό 392 υπάρχει ο χώρος του παλιού Νοσοκομείου, 12 στρέμματα..».Ζήτησε επίσης «ορθή επανάληψη του ΦΕΚ στο οποίο δεν θα υπάρχει  ο συγκεκριμένος αυτός χώρος.

 

Ακούστε ΕΔΩ την συνέντευξη και διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Άρτας

Την Κυριακή 22 Μάη 2016, η κυβέρνηση ψήφισε τον N.4389/2016, με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», έναν νόμο που στις 7.500 σελίδες που είχαν κατατεθεί στη Βουλή, μεταξύ άλλων περιελάμβανε και την δημιουργία του περίφημου Υπερταμείου ξεπουλήματος (άρθρο 184) με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ». Η ανώνυμη αυτή εταιρεία, όπως αναφέρεται ρητά μέσα στον νόμο, «ΔΕΝ ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται», στην δικαιοδοσία της περνάει όλη η περιουσία του Ελληνικού δημοσίου (υλική και άυλη), είναι πλήρως ελεγχόμενη από τους δανειστές, αφού τα μέλη του κι ο πρόεδρός του θα καθορίζονται και θα αποτελούνται από αυτούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) (άρθρο 192) και η διάρκεια «ζωής» της είναι τα 99 χρόνια.

Τον Ιούνιο 2017, με Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1997Β/9-6-2017, ο Υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συγκροτεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών «…για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της ΓΓΔΠ ακινήτων, που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει…». Αρμοδιότητα της επιτροπής ήταν να καθορίσει ποια ακίνητα θα περάσουν από τα χέρια του δημοσίου στα χέρια των δανειστών, ως υποθήκη για τα επόμενα 99 χρόνια.

Στις 19 Ιουνίου 2018, δημοσιεύτηκαν τα ΦΕΚ (τεύχος Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018), υπογεγραμμένα από τους Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που περιλαμβάνουν την απόφαση με αριθμό 86 του Κυβερνητικού Συμβούλιου με βάση την οποία εκχωρούνται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο) 10.119 ακίνητα του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως μέσα σε αυτά, η κυβέρνηση χωρίς καμία αιδώ, έχει εντάξει προς ξεπούλημα και αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της χώρας.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ & ΚΥ Άρτας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως θα αντισταθεί με σθένος στην υφαρπαγή όχι μόνον του παλαιού νοσοκομείου αλλά και της δημόσιας περιουσίας και αγαθών:

Μεταξύ αυτών των ακινήτων περιλαμβάνονται 79 ακίνητα του νομού Άρτας, ένα εκ των οποίων με ΚΑΕΚ 040102505001, είναι και το παλιό Νοσοκομείο Άρτας. Το παλιό Νοσοκομείο Άρτας, που μπορεί εδώ στην πόλη όλοι να το λέμε έτσι, όμως μόνο παλιό δεν είναι! Έχει ανακατασκευαστεί εδώ και περίπου 9 χρόνια και στους χώρους του λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξής μονάδες Υγείας: Το Κέντρο Υγείας Άρτας, η Τοπική Μονάδα Υγείας Άρτας (ΤΟΜΥ) και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης ( ΚΕΦΙΑΠ).
Πέρα από αυτό και από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το παλιό Νοσοκομείο της πόλης είναι περιουσία του Νοσοκομείου Άρτας, καθώς αποτελεί μέρος κληροδοτήματος, υπό τον όρο μάλιστα να λειτουργεί ως μονάδα υγείας.

Πώς είναι δυνατόν να περνάει στα χέρια των δανειστών; Πώς είναι δυνατόν να εκχωρείται στο Υπερταμείο; Με ποιων αποφάσεις;

Έχουμε στο παρελθόν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας και τη διαφωνία μας για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου: Δηλαδή α) για την υπολειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την μέρα των εγκαινίων του μέχρι σήμερα, γιατί ποτέ δεν έχει λειτουργήσει βάσει των προδιαγραφών και δυνατοτήτων του αλλά και βάσει των αυξημένων αναγκών των πολιτών του νομού λόγω κυρίως έλλειψης ιατρικού προσωπικού και β) για την λειτουργία στον ίδιο χώρο όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας της πόλης της Άρτας (Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ) και την υποστελέχωσή τους σε ιατρικό προσωπικό, ενώ θεωρητικά οι μονάδες υγείας θα έπρεπε να είναι διάσπαρτες μέσα στον αστικό ιστό μιας πόλης και στελεχωμένες πλήρως προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών.

Τα τωρινά όμως γεγονότα φαίνεται να μας ξεπερνούν!

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την δημόσια περιουσία και θα παλέψουμε για να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ και οι μονάδες υγείας όλων των βαθμίδων του νομού με βάσει τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τις ανάγκες των δανειστών. Θα αγωνιστούμε για αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας και θα υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά!

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Κυβέρνηση, την διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την Διοίκηση του Νοσοκομείου της Άρτας να μας απαντήσουν με ποια κριτήρια εκχώρησαν το παλιό Νοσοκομείο της Άρτας στο Υπερταμείο. Καλούμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του Νομού να μπουν δίπλα μας στον αγώνα αυτό κατά της εκποίησης και των ασημικών της χώρας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, καλούμε το λαό της Άρτας και του νομού να υπερασπιστούμε αυτά που μας ανήκουν! Να αντιταχθούμε στην εκχώρηση και στην υποθήκη του παλιού Νοσοκομείου, των υπόλοιπων δημόσιων κτηρίων κι εκτάσεων του νομού, της δημόσιας περιουσίας της χώρας στους δανειστές και να παλέψουμε για να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.”

Β.Μπαλάσκας-Στείρα πολιτική αντιπαράθεση

Στην συνέχεια μίλησε στην εκπομπή  ο Διοικητής  του Νοσοκομείου ο οποίος  άκουσε την συνέντευξη του προέδρου των εργαζόμενων και  τον χαρακτήρισε «αγχωμένο γιατί δεν μπορεί να τεκμηριώσει όσα ισχυρίζεται..» .Τόνισε πως «δεν είναι άποψη των εργαζόμενων αυτή» και πρόσθεσε πως «αυτή είναι  μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση και είναι ντροπή για το Νοσοκομείο να μπαίνει σε τέτοιου είδους  αντιπαραθέσεις».Αναφέρθηκε σε σχετικές διευκρινίσεις γενικότερα του Υπουργείου και σε επίσημες  διαβεβαιώσεις  , τόνισε ότι   δεν τίθεται θέμα «εκχώρησης στο Υπερταμείο» και υπογράμμισε ότι «έχουμε απόλυτη κυριότητα του παλιού Νοσοκομείου»

Ακούστε την συνέντευξη ΕΔΩ και διαβάστε την ανακοίνωση της Διοίκησης

Ανακοίνωση – Απάντηση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτά που λέτε τα πιστεύετε στην αλήθεια»

Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο την ανακοίνωση της ηγεσίας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείου της Άρτας, όπου, μεταξύ άλλων, ζητούν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να απαντήσει «με ποια κριτήρια εκχώρησε το παλιό Νοσοκομείο της Άρτας στο Υπερταμείο» και καλούν «τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, το λαό της Άρτας και του νομού να υπερασπιστούμε αυτά που μας ανήκουν!»

Έκπληξη όχι για την αναλήθεια του περιεχομένου της ανακοίνωσης, μας έχει συνηθίσει, άλλωστε, σ’ αυτό η ηγεσία του Συλλόγου.

Έκπληξη, διότι, της συγκεκριμένης ανακοίνωσης  είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου, στην οποία, μεταξύ άλλων, ρητά και κατηγορηματικά αναφέρεται ότι τόσο στο νόμο 4389/2016 όσο και στην Υπουργική Απόφαση, δεν συμπεριλαμβάνονται ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ

Σε περίπτωση που η ηγεσία του Συλλόγου δεν το γνωρίζει, να τους πληροφορήσουμε ότι το παλαιό Νοσοκομείο τελεί νομίμως στην κυριότητα του Νοσοκομείου Άρτας, το οποίο είναι ΝΠΔΔ.

Σε περίπτωση, όμως, που το γνωρίζουν, τότε η απάντηση, την οποία μας ζήτησαν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την  απάντηση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή, σε αντίστοιχης αξιοπιστίας ερώτηση για το θέμα: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτά που λέτε τα πιστεύετε στην αλήθεια».

Ας αφήσουν, λοιπόν, το Νοσοκομείο έξω από τον μικροπολιτικό τακτικισμό τους και ας γίνουν συνομιλητές και αρωγοί στην επίλυση των όποιων προβλημάτων και στην ενίσχυση και περαιτέρω βελτίωση του Νοσοκομείου μας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της  για ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας ως δημόσιο αγαθό, με ανοιχτό το δημόσιο νοσοκομείο ισότιμα για όλους τους πολίτες.

Και θα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα, με όσες δυνάμεις διαθέτει, τις δομές υγείας που στεγάζονται στο παλαιό Νοσοκομείο, το ΚΕΦΙΑΠ, την ΤΟΜΥ, τον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μελλισάνθια του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, τις δομές ΠΕΔΥ.

Άρτα 27/9/2018

Βασίλης Μπαλάσκας
Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας

Νέα ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων

Από τον Σύλλογο εργαζόμενων  εστάλη η ακόλουθη , νέα , ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζόμενων στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αλήθεια είναι ότι εμάς δεν μας εξέπληξε το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης του Διοικητή του Νοσοκομείου για την περίπτωση το παλιού Νοσοκομείου της πόλης. Άλλωστε, λίγες μέρες πριν, τα ίδια επιχειρήματα αναφέρονται και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, όπως και στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά τη χώρα.

Αυτό που μας εξέπληξε είναι το γεγονός του ότι ακόμη και τώρα με πιστοποιημένη την υπαγωγή του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου του παλιού Νοσοκομείου στις λίστες του Υπερταμείου, ο κύριος Διοικητής αποφασίζει να «καλύψει» για μια ακόμη φορά πολιτικά την κυβέρνησηρίχνονταςλάσπη στην λειτουργία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας, του Συλλόγου που τελικά δεν κατάφερε να διαλύσει παρόλες τις παρεμβάσεις του σε όλες τις διαδικασίες, του Συλλόγου που «μιλάει» και δεν σιωπά….

…..ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ή δεν είναι το παλιό Νοσοκομείο αυτό με ΚΑΕΚ 040102505001 στην θέση με αύξων αριθμό 392 του Παραρτήματος Ι (ΦΕΚ 2317B/19-6-2018); Εμείς λέμε ότι είναι! Και αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι περιλαμβάνει το από 14/6/2018 γραπτό αίτημα του Υπερταμείου που αναφέρεται στο σημείο (ζ) της απόφασης 86/2018 του Κυβερνητικού Συμβουλίου ;;;; Εμείς λέμε τις απαιτήσεις των δανειστών! Και αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι το παλιό Νοσοκομείο κάτι από όλα αυτά; Όχι δεν είναι! Και αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

 

….Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ 2320B/19-6-2018 στην παράγραφο 2 λέει ότι από την παραχώρηση εξαιρούνται όσα εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι το παλιό Νοσοκομείο στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔΝαι είναι! Και αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι το παλιό Νοσοκομείο στα ακίνητα που εξαιρούνται από το παράρτημα Γ από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ; Όχι δεν είναι! Κι αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

Προς επιβεβαίωση μαζί με την ανακοίνωση σας στέλνουμε και όλα τα αρχεία των νόμων και το Παράρτημα Γ των εξαιρέσεων της λίστας του ΤΑΙΠΕΔ.

Οπότε το παλιό Νοσοκομείο πέρασε «αυτοδίκαια» στις λίστες του Υπερταμείου από τις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ και δεν εξαιρείται από καμιά διάταξη προς το παρόν!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τώρα λοιπόν ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει την αλήθεια;;;;;

Πεδίο δόξας λαμπρό να εφαρμοστεί η παράγραφος 3 του ΦΕΚ 2320Β/19-6-2018!

Τι λέει αυτή; Ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο «διακάτοχος» να ζητήσει να εξαιρεθεί η περιουσία του! Οπότε επιβάλλεται να γίνουν άμεσα από την πλευρά σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες!

Αυτό ζητάμε εμείς σαν Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας… ως αρωγοί! Να εξαιρεθεί το παλιό Νοσοκομείο όπως και όλη η δημόσια περιουσία από τη λίστα του Υπερταμείου!

Κι αυτή είναι η μοναδική ΑΛΗΘΕΙΑ, κύριε Διοικητά!”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments