Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δ.Χαμπίπης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ)-Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική βούληση για τον τουρισμό στην Ήπειρο  

Δ.Χαμπίπης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ)-Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική βούληση για τον τουρισμό στην Ήπειρο  

xaΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Τους λόγους που η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ καταψήφισε στην συνεδρίαση του Περιφερεικού Συμβουλίου το πρόγραμμα τουριστικής προβολής ανέδειξε στην ομιλία του ο Δημήτρης Χαμπίπης ,περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης.Η ομιλία του είναι η ακόλουθη:

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

καλούμαστε σήμερα σε μια σημαντική και μείζονος σημασίας συζήτηση, όπως είναι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου οικονομικού έτους 2017.

Και η βάση της συζήτησης είναι μια πρόχειρη, λιτή, και ακοστολόγητη εισήγηση.

Μια εισήγηση με παράθεση μιας σειράς δράσεων στον τουριστικό τομέα χωρίς την έκφραση της πολιτικής βούλησης της περιφερειακής αρχής, χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό δράσεων, χωρίς προτεραιότητες σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, χωρίς αναλογική εφαρμογή δράσεων ανά περιφερειακή ενότητα, χωρίς ενημέρωση για συνεργασίες με δημόσιους η με ιδιωτικούς φορείς κλπ.

Είναι η μόνιμη επωδός και αυτό που εμείς εναγωνίως θέτουμε και αναδεικνύουμε.  Πείτε μας που στοχεύετε και με ποιόν τρόπο και με ποια μέσα για να γνωρίζουμε την πολιτική σας στον τουρισμό;;;.

Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφίσουμε πιστώσεις και δαπάνες αρκεί να ξέρουμε ότι θα πιάσουν τόπο.

Δεν έχει δηλαδή σημασία η ισοσκέλιση η όχι των δαπανών γιατί το θεματικό πεδίο του τουρισμού δεν είναι τεχνοκρατικής φύσεως και δεν προσφέρεται για λογικές διαχειριστικής διευθέτησης.

Ο τουρισμός είναι μείζονος σημασίας θεματικό πεδίο πολιτικής και κάτω από μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές προστιθέμενες αξίες και να ανατάξει την οικονομία ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών.

Ιδιαίτερα εδώ στην Ήπειρο που φρόντισε η φύση να μας προικίσει με απείρου κάλους εναλλασσόμενα φυσικά τοπία που προκαλούν το ενδιαφέρον του εσωτερικού, του Ευρωπαϊκού αλλά και του διεθνούς τουρισμού.

Φρόντισαν όμως και οι πρόγονοί μας να μας κληρονομήσουν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικές παρακαταθήκες που έχουμε την ευθύνη να τα συντηρήσουμε και να τα παραδώσουμε ανέπαφα στις νεώτερες γενιές, αλλά ταυτόχρονα και να τα εκμεταλλευτούμε δημιουργώντας γύρω τους κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες.

Εμείς θέλουμε να βλέπουμε τα τουριστικού ενδιαφέροντος σημεία να σφύζουν από τουρίστες και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Θέλουμε να δούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις που σήμερα φυτοζωούν να ανασάνουν και να ξαναζωντανεύουν και αυτό να το οφείλουν στην πολιτική της Περιφέρειας.

Θέλουμε τα χρήματα που θα διατεθούν στις συγκεκριμένες δράσεις να είναι ανταποδοτικά στην κοινωνία και στην αποτίμηση της σχέσης κόστους/οφέλους να είναι πολλαπλάσιο το κοινωνικό όφελος.

Θέλουμε ο τουρισμός σε παράλληλη πορεία με τον πρωτογενή τομέα να είναι η βαριά βιομηχανία που θα δίνει θέσεις εργασίας, απασχόληση, εισοδήματα και θα συμβάλει στην σύγκλιση του επιπέδου ανάπτυξης με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μπορεί το τουριστικό προϊόν να είναι ένας άδηλος πόρος με την έννοια ότι δεν προβλέπεται ακριβώς, δεν προϋπολογίζεται και δύσκολα αποτιμάται.

Η μεγιστοποίηση όμως του τουριστικού προϊόντος σε μια ζοφερή περίοδο για την Ελληνική κοινωνία αποτελεί άμεση και αδήριτη αναγκαιότητα και σαν Ηπειρώτες δεν θα μιζεριάσουμε.

Απλά θέτουμε το ζήτημα του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των δράσεων γύρω από τον τουρισμό που πρέπει να γίνονται με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και κοινωνική ανταπόδοση προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και όλων των Ηπειρωτών.

Δεν έχουμε σήμερα αναλυτική εικόνα σε επίπεδο πολιτικής για τον τουρισμό στην Ήπειρο και καταψηφίζουμε τον προγραμματισμό.       

 

Σας Ευχαριστώ.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments