Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Επίσκεψη των ΑΝ.ΕΛ στο Κατάστημα Κράτησης Σταυρακίου Ιωαννίνων.

Επίσκεψη των ΑΝ.ΕΛ στο Κατάστημα Κράτησης Σταυρακίου Ιωαννίνων.

SAM_3970Από:Γιώργος Γκόντζος

Επίσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκευή  και ύστερα από συνεννόηση με τη Γραμματέα κ.Μίκα Παππά Σέβου, στο Κατάστημα Κράτησης Σταυρακίου Ιωαννίνων η Περιφερειάρχης Ηπείρου και Τομεάρχης Ιωαννίνων Αλληλεγγύης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Ελπινίκη Μπάρκα και Μαρία Μάλλιου, συνοδευόμενες από τα μέλη της Συντονιστικής και τους Πολιτευτές Ιωαννίνων κ.Γιώργο Νανάκη, Χαράλαμπο Καψοκαβάδη, Γρηγόρη Γιωτάκη και Αριστούλα Αθανασίου. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού Περιφέρειας Ηπείρου τονίζεται:
“Σκοπός της επίσκεψης ήταν να προσφερθούν στους κρατουμένους είδη ατομικής υγιεινής καθώς και τσιγάρα – τηλεκάρτες. Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους των ΑΝΕΛ Ιωαννίνων, που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο αίτημα της Γραμματείας και δίνοντας από το υστέρημά τους, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε μεγάλο αριθμό προσφερομένων ειδών.
Στην επίσκεψη μας δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουμε, τόσο με τους κρατουμένους, όσο και με τη Δ/ντρια κ. Ελένη Αγαπητού και τον Αρχιφύλακα κ. Αλέκο Λαμπρόπουλο, που, χωρίς υπερβολή, δείχνοντας ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο, διευθύνουν ένα υποδειγματικό Κέντρο κράτησης. Έτσι πέρα από το έργο της Γραμματείας Αλληλεγγύης, μας δόθηκε η δυνατότητα να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων του Κ.Κ.
Αναφορικά με τη διαβίωση των κρατουμένων, μας επεσήμαναν, ότι σιτίζονται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, δεν έχουν πειθαρχικά παραπτώματα την τελευταία πενταετία, το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, επέτρεψε τη δημιουργία αίθουσας κατάρτισης, όπου γίνονται διάφορα μαθήματα (γλώσσας, ψυχολογίας κ.λ.π.) σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και δια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, δόθηκε η διαβεβαίωση, ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των τροφίμων από 120, που είναι περίπου τώρα.
Στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων υλοποιούνται καινοτόμες δράσεις, όπως η δημιουργία θερμοκηπίου για λαχανικά και εκτροφείο για κότες και κουνέλια, που εκτός από την τροφική επάρκεια, προσφέρουν διέξοδο στους κρατουμένους. Στο Κ.Κ. υπάρχουν επίσης super market ειδών πρώτης ανάγκης, που διατίθενται προϊόντα σε τιμές κόστους καθώς και αίθουσα πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, μαγειρείων, κυλικείου και φυσικά ιατρείου με ειδικό θάλαμο ανάρρωσης.
Επίσης είναι το μοναδικό Κ.Κ. που επισκέπτονται σχολεία και ΙΕΚ για την υποδειγματική του λειτουργία.
Πέρα, όμως από τη θετική εικόνα που παρουσιάζει το Κ.Κ. Ιωαννίνων και, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην εθελοντική προσπάθεια και τις ώρες αφοσίωσης στο έργο τους, τόσο της Δ/ντριας κ.Αγαπητού, όσο και του Αρχιφύλακα κ.Λαμπρόπουλου, που είναι και η ψυχή του Κ.Κ. μας επισημάνθηκαν και προβλήματα, που παραθέτουμε αριθμητικά:
1. Θέρμανση: Το κονδύλιο για τη θέρμανση αφενός μεν δεν επαρκεί, αφετέρου διανέμεται ισόποσα σε όλα τα Κ.Κ της Ελλάδας, είτε βρίσκονται στην Κρήτη, είτε στα Ιωάννινα.
2.Λίγοι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι: Δεν επαρκούν για την 24άωρη βάρδια των φυλακών.
3. Εκπαίδευση για χρήση κατασταλτικών μέσων: Η οπλοφορία απαγορεύεται, ωστόσο για την ασφάλεια του προσωπικού, θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα χρήσης ύστερα φυσικά από εκπαίδευση μέσων καταστολής κρίσεων των κρατουμένων.
4.Επίδομα ανθυγιεινού και επικινδυνότητας: Μόνο 200 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους θα μπορούσε να χορηγηθεί αυτό το επίδομα, που είναι προφανές ότι δικαιούνται.
5. Το Κ.Κ. είναι τύπου Α για υπόδικους, ωστόσο φιλοξενεί και κρατούμενους που εκτίουν ποινές κάθειρξης και θα έπρεπε να βρίσκονται σε τύπου Β. Επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας Κ.Κ. εκτός από τύπου Α και Β, πειθαρχικού τύπου Γ, για παραβατικούς κρατούμενους, που θα βρίσκεται όμως κοντά σε Νοσοκομείο και λοιπές δομές.
6.Ανάγκη γιατρών: Μέχρι σήμερα, μετά από τη συνταξιοδότηση του γιατρού, που υπήρχε, οι ιατρικές ανάγκες καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς. Υπάρχει όμως ανάγκη μόνιμου γιατρού, που θα ανήκει στο προσωπικό του Κ.Κ. και θα αναφέρεται στη Δ/νση για άδεις και ωράριο υπηρεσίας, έστω και αν διατίθεται από Νοσοκομείο του ΕΣΥ.
7. Γρήγορη εκδίκαση υποδίκων: Πάγιο αίτημα, για να μη μένουν μεγάλο χρονικό διάστημα υπό κράτηση οι υπόδικοι, που μπορεί η κράτησή τους να κριθεί άδικη.
Από την πλευρά μας, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες Ιωαννίνων, δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα σε κεντρικό επίπεδο, μεριμνώντας για τη λύση τους. Χρέος μας βέβαια να μεταφέρουμε και την άριστη εικόνα που συναντήσαμε του Κ.Κ. Ιωαννίνων.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments