Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη Χρήστου Μαντά στην ογκολογική κλινική του ΠΓΝΙ

Επίσκεψη Χρήστου Μαντά στην ογκολογική κλινική του ΠΓΝΙ

Την Ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Εκεί είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την Διευθυντή της Κλινικής καθηγητή  Γ. Πενθερουδάκη, τους επιμελητές και ειδικευόμενους γιατρούς της κλινικής καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Διοικητής του Ιδρύματος κ. Β. Τσίκαρης.

Ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για θέματα λειτουργίας της κλινικής, το σημαντικό έργο που επιτελείται καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως μετά τα μεγάλα προβλήματα που εμφανίστηκαν, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού κατά τα έτη  2015-2016, πλέον η κλινική βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση στελέχωσης. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια η κλινική μετρά πλέον 3 επιμελητές, 2 μέλη ΔΕΠ και 5 ειδικευόμενους ιατρούς  – από μηδέν το 2016- και 17 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και έτσι είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη μεγάλη κίνηση ασθενών που καταγράφεται και φτάνει τις 27.000 περίπου επισκέψεις ετησίως με περίπου 1200 από αυτές να αφορούν νέους ασθενείς.

Επισημάνθηκε επίσης η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της κλινικής και της κοινότητας ,όχι μόνο των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον τονίστηκε στη συζήτηση πως η Κλινική εφαρμόζει πλέον σύγχρονες μεθόδους διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, όπως οι «υγρές» βιοψίες, η έναρξη του συνεδριών ψυχο-ογκολογίας και η πραγματοποίηση κλινικών μελετών που εφαρμόζουν καινοτόμες θεραπείες με μηδενικό κόστος για τον ασθενή. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αναγνώρισης και πιστοποίησης της κλινικής ως πρότυπης μονάδας θεραπείας του καρκίνου. Τέλος ζητήθηκε από τον κ. Μαντά να εξετάσει την δυνατότητα περαιτέρω στελέχωσης της κλινικής καθώς και την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων μέσω κλινικών μελετών.

Από τη μεριά του ο κ. Μαντάς συνεχάρη όλο το προσωπικό για το σημαντικό αλλά και πολύ ουσιαστικό έργο που παράγει η κλινική και ενημέρωσε για τις επικείμενες ενέργειες της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο που θα περιλαμβάνει την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, ενός ΝΠΙΔ που θα είναι Επιστημονικός Φορέας της Πολιτείας, την  καθολική πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, μέσα από το νέο μηχανισμό Αξιολόγησης των φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας, την ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική  συνταγογράφηση, την κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, την έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλες ενέργειες που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, επεσήμανε την σημασία της πρόληψης στην καταπολέμησης του καρκίνου και την ανάγκη διασύνδεσης της κλινικής ,μέσω των ΤΟΜΥ, με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών .

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments